Tuzla: Najveće količine padavina u BiH posljednjih dana, palo 294 litra kiše po kvadratu
Foto: Tuzlanski.ba

Padavine u maju mjesecu su, u većini mjesta su najveće ikad zabilježene u Bosni i Hercegovini, a najviše kiše je palo u Tuzli i Gradačcu, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Dženan Zulum, klimatolog iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Ciklon koji je posljednjih dana pogodio BiH donio je najveće padavine u cijeloj državi, osim južnog dijela. Kiša, kako kaže, Zulum pada još na sjeverozapadu zemlje i vodostaji su u porastu, a sutra se već očekuje stabilizacija, prestanak padavina i više temperature.

Kako ističe, narednih dana u BiH dolazi znatno toplije vrijeme, a već početkom sedmice se očekuju i najviše temperature do 30 stepeni Celzijusa.

Zulum je za Patriu iznio i neke podatke o padavina proteklih dana, a koje su izazvale katastrofalne poplave.

- U Gradačcu je palo 271,6 litara po metru kvadratnom, a dosadašnji rekord je bio 208 i to 1961. godine. U Tuzli je palo 294 litra, a dosadašnji maksimum u maju je bio 224 i to također 1961. godine. U ta dva mjesta je palo najviše kiše posljednjih dana. U Sarajevu nije oboren rekord, više je kiše palo nekoliko puta, između ostalog i na dan dženaze predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću – kaže Zulum.

Prema njegovim riječima, meterolozi su najavljivali da će padavine biti snažne, a objavljen je i narandžasti meteoalarm.

- Ovo su zaista ekstremne posljedice, ali je upozorenje objavljeno – dodaje Zulum za NAP.