Cilj projekta je unaprijediti medijsku pismenost, promovisati tačnost informacija i razviti sposobnosti kritičkog razmišljanja među nastavnicima/profesorima primarno engleskog jezika, ali i drugih predmeta iz cijele BiH.

Trening za nastavnike osnovnih i srednjih škola u BiH: Unapređenje medijske pismenosti
Foto: Pixabay - Ilustracija

Nevladina organizacija American Councils for International Education u Bosni i Hercegovini najavila je za oktobar trening za nastavnike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini za promovisanje medijske pismenosti, koji će biti održani u nekoliko gradova. 

Program nazvan 'Obuka nastavnika za promovisanje medijske pismenosti' (Training of Teachers on Promoting Media Literacy), sponzoriše Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, kroz Program malih grantova za predavače i stručnjake iz SAD.

Program se sastoji od pet jednodnevnih obuka uživo, koje će voditi američki stručnjak za medijsku pismenost. Serija obuka o medijskoj pismenosti, planirana za oktobar, obuhvata tri komponente.

- Prisustvovanje jednoj od jednodnevnih radionica, koje će biti održane u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli ili Banjaluci.

- Čas o medijskoj pismenosti u trajanju od 90 do 120 minuta, kao dio postojećeg kurikuluma ili kao izborne/optionalne sesije za učenike u Bosni i Hercegovini. Planove časova, vodič za aktivnosti i drugi neophodni materijali na engleskom jeziku, uz prijevode na BHS, osigurat će American Councils ured u Bosni i Hercegovini.

- Vođenje bh. učenika kroz praktične aktivnosti, kao što je provjera činjenica izvora ili tvrdnje i korištenje alata 21. vijeka poput pretrage slika unazad i ChatGPT-a, koristeći različite primjere informacija koje se mogu pronaći u BiH, u roku od 1,5 mjeseca nakon obuke u oktobru ove godine.

Cilj tog projekta je unaprijediti medijsku pismenost, promovisati tačnost informacija i razviti sposobnosti kritičkog razmišljanja među nastavnicima/profesorima primarno engleskog jezika, ali i drugih predmeta iz cijele BiH kroz jednodnevne radionice koje će biti održane u Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Tuzli i Mostaru.

Više informacija o prijavi i detaljima programa dostupno je ovdje