Svi su složni u jednom: "Godina iza nas bila je jedna od najtežih" (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzli ni ovog puta nije bilo javnog dočeka Nove godine. Novca nije bilo čak ni za ukrašavanje ulica. Samo je nekoliko kafića i restorana u gradu organizovalo slavlje.

Svake godine Tuzlaci se nadaju dočeku na otvorenom, međutim, nakon svih nemilih događaja koji su pogodili Tuzlu u 2014. godini svima je bilo jasno da Grad Tuzla nema novac koji bi izdvojio za takvu jednu proslavu.

Sva novčana sredstva Grada potrošena su prvobitno u februaru, kada su bili masovni protesti u Tuzli, prilikom kojih su zapaljene zgrade bivše Vlade TK kao i zgrada tadašnje Općine Tuzla.

U maju su prirodne nesreće (poplave, klizišta) pogodile Tuzlu, zatim opet u avgustu. Od tada su sva moguća novčana sredstva potrošena za zbrinjavanje ljudi koji su nastradali i izgubili domove u poplavama i klizištima.

Radnički protesti koji mjesecima traju u Tuzli, nezaposlenost, uopšteno loša socijalna situacija u TK-a, doprinjeli su da u Tuzli sinoć nije bilo novogodišnje atmosfere.

Samo se nekoliko većih restorana upustilo u organizovanje svečanog dočeka Nove 2015-te godine i tek u nekoliko tuzlanskih kafića.

Prvi put ni u SKPC Mejdan nije bio organizovan doček, koji je ranije bio tradicionalan. Tržni centar Pasaž koji je slovio za mjesto dobrog novogodišnjeg provoda također je bio prazan.

Pored svih nevolja koje su zadesile Tuzlu, građani su se nadali da će makar grad biti više okićen čime bi se makar malo ''unio'' novogodišnji duh među ljude. Međutim, i okićenost grada je skromna.

Svi Tuzlaci su složni u jednome: Da je godina iza nas bila izuzetno teška i želja mnogih je da se nikada ne ponovi ono što nas je snašlo u 2014. godini.

(Tuzlanski.ba)