Studentica u Sarajevu se zarazila Q groznicom, praksa na farmi obustavljena
Foto: Tuzlanski.ba

Smajlović pojašnjava da su veterinari na terenu izloženi rizicima ne samo od Q groznice nego i drugih oboljenja i da je to normalno

Dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Smajlović je kazao da je jedna studentica prije mjesec dana javila Fakultetu da je hospitalizirana zbog Q groznice i da je zbog toga nastavna baza na Poljoprivrednom dobru Butmir, sa sjedištem u Bojniku, obustavljena, kao i da se trenutno radi biosigurnosni protokol.

– Mi imamo jednu studenticu koja nas je e-mailom prije mjesec dana obavijestila da je hospitalizirana zbog Q groznice. Nakon toga smo mi odmah poduzeli korake – analizirali uzorke sa naše nastavne baze na Farmi Bojnik, a nakon dobijenih rezultata uzoraka na Q groznicu obustavili smo nastavu iz sigurnosnih zdravstvenih razloga i prešli na drugu nastavnu bazu. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima – pojasnio je Smajlović u izjavi za Fenu.

O tome su, kaže, obavijestili i Veterinarsku inspekciju Kantona Sarajevo, a oni će dalje poduzeti određene korake.

Smajlović pojašnjava da su veterinari na terenu izloženi rizicima ne samo od Q groznice nego i drugih oboljenja i da je to normalno

– Ne minimiziram, obustavili smo nastavu na farmi Bojnik i trenutno radimo biosigurnosni protokol. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima – istakao je prof. Smajlović.

Napominje da veterinarski fakulteti u čitavom svijetu imaju svoje farme koje kontrolišu, ali da oni nemaju, jer za to nemaju uslova, kao ni sredstava.

– Studenti drugačije ne mogu naučiti i zato postoje terenske vježbe, nastava – zaključio je Smajlović. (Fokus.ba)