Stoltenberg: Secesionističke prijetnje u BiH razlog za zabrinutost
Foto: Tuzlanski.ba

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu u Skoplju da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO, ali da postoje razlozi za zabrinutost, prenosi Anadolu.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, šef NATO-a doputovao je u posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje je, zajedno sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, organizovao neformalni samit lidera država NATO saveznika, kojem su prisustvovali predsjednik Hrvatske Zoran Millanović, premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Stoltenberg je naglasio da su upravo završili "zanimljiv sastanak" na kojem su razgovarali o zajedničkim sigurnosnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

"Ovaj region je od strateškog značaja za NATO, ali postoje razlozi za zabrinutost. Vidimo secesionističke prijetnje u Bosni i Hercegovini, krhku sigurnosnu situaciju na Kosovu i zaustavljenu normalizaciju između Beograda i Prištine. Povrh toga, autoritarne države poput Rusije nastoje da potkopavaju naše demokratije sajber i hibridnim prijetnjama”, naglasio je Stoltenberg.

Nadalje, šef NATO-a je rekao da je tokom posjete regionu jasno stavio do znanja da stabilnost na Zapadnom Balkanu zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa.

"Okončanje secesionističke retorike promovisaće stabilnost i omogućiti reforme u Bosni i Hercegovini. Ponovno angažovanje u dijalogu koji je omogućila EU je od suštinskog značaja za put Beograda i Prištine ka miru i stabilnosti. Nedavni prijedlozi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu mogu biti važan korak naprijed. Vrijeme je da se prevaziđu regionalni sukobi koji traju već duže vrijeme“, izjavio je Stoltenberg.