Američka ambasada u BiH već nekoliko puta postavlja isto pitanje vlastima entiteta RS.

RTRS pisao State Departmentu u vezi kritika na račun vlasti RS, pa brzo dobili odgovor
Foto: Arhiva

Iz Ambasade se pitaju gdje je javni novac, komentarišu sumnjive transakcije i privatna poslovanja s institucijama kojima upravljaju osobe bliske Miloradu Dodiku.

Takva kampanja Ambasade SAD-a na društvenim mrežama nije se svidjela Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) iz koje su odlučili pisati State Departmentu.

"Na njihovu vašingtonsku adresu poslali smo deset konkretnih pitanja", naveli su iz RTRS-a.

Između ostalog, pitali su ima li ambasador Michael Murphy smjernice SAD-a za svoj politički angažman u BiH ili nastupa samoinicijativno.

"Hiljadu zašto, nijedno konkretno zato. Tako zvanični Washington odgovara na jasno definisana pitanja naše Televizije o radu svoga ambasadora u BiH. Gotovo svakodnevno iz američke ambasade u Sarajevu stižu saopštenja u kojima kritikuju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. I postavljaju pitanja. A onda smo i mi odlučili da pitamo. Deset pitanja poslali smo State Departmentu", navode.

A onda je stigao i odgovor State Departmenta.

"Ambasador Murphy je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsjednika Sjedinjenih Država. On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da bi pomogao u unapređenju integracije BiH u evroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije", navedeno je u odgovoru.