"Revolt" dao podršku "Tuzlanskoj inicijativi"
Foto: Tuzlanski.ba

Omladinski pokret "Revolt" pridružuje se "Tuzlanskoj inicijativi za ravnopravnost građana FBiH u raspodjeli javnih prihoda", navodi se u saopćenju iz ovog pokreta.

- U periodu kada se čitava država nalazi u dubokoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj krizi, tri mjeseca nakon općih izbora, politički subjekti koji su dobili povjerenje građana i dalje nisu pronašli odgovarajuću formulu za raspodjelu fotelja, kako na federalnom tako i na kantonalnom nivou. S druge strane, tri člana akademske zajednice su, za razliku od njih, zasukali rukave i ponovo pokrenuli temu koja bi, ukoliko se iskoristi na pravi način, mogla da doprinese normalizaciji i oporavku Tuzlanskog kantona, ali i njegovom daljnjem razvoju - kaže se u saopćenju.

„Revolt“, stoga,  poziva sve relevantne subjekte u Tuzlanskom kantonu, a naročito političke, da ne dozvole da ekonomija ponovo izgubi bitku s politikom, što je bio slučaj 2006. godine kada je sporni zakon usvojen, koji je trenutno na snazi , zatim da olakšaju put do političkog konsenzusa na federalnom nivou pokretanjem inicijative za zajednički nastup pojedinih kantona o pitanju ove teme.

Također, pozivaju i na rasprave o tome ko je inicirao slične ili iste prijedloge u prošlosti,  kao i da se poduzmu sve ostale potrebne mjere i radnje radi uspješne realizacije navedene inicijative u što kraćem roku.

- Pozivamo sve građane i građanke Tuzlanskog, ali i svih ostalih kantona, da aktivno učestvuju u svim javnim raspravama i dešavanjima, jer samo zajedničkim snagama možemo stvoriti prostor da ova inicijativa bude prihvaćena i od  onih koji su još davno mogli da je provedu u cijelosti, ali nikada nisu, saopćeno je iz ovog omladinskog pokreta.

(Tuzlanski.ba)