U anketi koja je obuhvatila različite dobne skupine i kategorije društva, naši sagovornici su podijelili svoja mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji, ključnim pitanjima koja ih brinu te promjenama koje priželjkuju u narednom mandatu.

Građani Tuzle o lokalnim izborima: Za koga će glasati, čemu se nadaju, kakve promjene očekuju?
Foto: Tuzlanski.ba

Izbori su sve bliže, a za koga glasati je pitanje koje se svakodnevno može čuti na ulicama. Mnogi su u dilemi da li uopšte izaći na izbore jer, kako kažu, nemaju za koga glasati, a oni koji će ispuniti svoju građansku dužnost analiziraju kandidatske liste tražeći one kojima će dati povjerenje i glas. 

Ekipa portala Tuzlanski.ba je proteklih dana razgovarala sa građanima Tuzle o njihovim očekivanjima i promišljanjima kada je riječ o lokalnim izborima, a odgovori koje smo dobili su raznoliki. 

''Nemam za koga glasati. Toliko je loša situacija, vode nas u propast, moj glas neće dobiti niko'', kaže nam jedan sugrađanin.

Dosta je i onih koji ne propuštaju priliku da daju svoj glas, ali gubi se nada, objašnjavaju, kada vide da promjena nema. 

''Ja sam uvijek glasala, ali ne vidim neke pomake. Voljela bih da ljudi ono što misle i osjećaju, da to stvarno i urade'', kaže građanka Tuzle.

Građani su najviše složni oko toga da je jedna od glavnih karakteristika bh političara borba za vlast, umjesto da bude borba za narod. 

''Nisam optimista, svi su isti, ko god dođe, još gori'', ''To je samo jagma za fotelju'', ''Vjerujte, što se tiče kandidata, ja nemam nikakvu nadu, toliko su prokockali to povjerenje'', riječi su naših sagovornika.

Kada je riječ o Tuzli, mišljenje građana je podijeljeno. Mnogi smatraju da ima još prostora za rad i napredak, ali ima i onih koji su zadovoljni trenutnim stanjim

''Što se tiče Tuzle, zadovoljni smo u odnosu na druge gradove'', ''Vidi se ovdje neki napredak, imamo jezera, ima pomaka, ono što je dobro, treba pohvaliti'', kažu građani.

Lokalni izbori biće održani 6. oktobra ove godine, a oni su prilika za građane da uzmu moć u svoje ruke.

Konkretno u Tuzli, za gradonačelničku poziciju borit će se četiri kandidata: Zijad Lugavić, Zoran Blagojević, Derviš Čičko i Tihomir Mihajlović.

Kada su u pitanju liste za Gradsko vijeće Tuzla, one sadrže veći broj političkih subjekata i imena kandidata koji imaju afinitet da participiraju u Gradskom vijeću, a dolaze iz 19 različitih političkih stranaka.

Dok jedan dio građana vjeruje u nužnost radikalnih reformi, drugi su skeptični prema obećanjima političkih lidera, ali su svi složni u jednom – promjene su neophodne.