Radnici TTU-a najavljuju veće mjere: Postavit ćemo šatore ispred kapije preduzeća!
Foto: Tuzlanski.ba

Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla ponovo su se danas okupili ispred kapije na ulaz u krug preduzeća kako bi još jednom ukazali na položaj u kojem se nalaze, ali i upozorili na dodatne mjere ukoliko se stanje ne riješi, javlja Tuzlanski.ba.

Uposlenik Mehmed Terzić upozorava da će u skorije vrijeme postaviti i šatore ispred preduzeća. „Tako neće moći ući ni oni koji firmu smatraju svojom. Mi smo ovo izgradili, a od ovakvih mirnih okupljanja nema ništa“, upozorio je Terzić.

Radnicima je zabranjen ulaz u krugu fabrike jer je pokrenuta nova firma TTU-Energetik.

TTU Energetik je firma koja je formirana od federalne Vlade kao pokušaj spašavanja nekadašnjeg giganta. Međutim kako je Zakon o stečaju proglašen neustavnim, izgleda da projekat spašavanja firme pada u vodu.

Podsjećamo, na petoj aukciji za oko šest miliona KM prodat je proizvodni dio firme TTU u Tuzli. Zajednički su dio imovine kupili Elektroprivreda BiH i Rudnici mrkog uglja (RMU) Banovići. Većinski vlasnik nove firme je Elektroprivreda u iznosu od 80 posto, dok će preostalih 20 posto pripasti Rudniku Banovići.

Radnici kažu da će podnijeti tužbe i traže da se poništi Zakon o stečaju, koji je i proglašen neustavnim. Kažu da je kap prelila čašu, da im porodice gladuju, staž je i dalje neuvezan, te navode da više ne žele čekati i vjerovati u prazna obećanja. Ubrzo bi pred kapijom Fabrike mogli biti podignuti šatori, gdje namjeravaju ostati do ispunjenja zahtjeva. (Tuzlanski.ba)