Foto: Tuzlanski.ba

Zaustavljanje trenda nezaposlenosti i rast broja zaposlenih jedni su od ključnih pokazatelja pozitivnog rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u prvoj godini svog mandata, javlja Anadolu Agency (AA).

Imenovanje Vlade Federacije BiH potvrđeno je 31. marta 2015. na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a prva redovna sjednica Vlade FBiH održana je 2. aprila iste godine u Sarajevu.

Da je tokom jednogodišnjeg rada Vlade FBiH značajnim dijelom bio obilježen nedostakom parlamentarne većine, podsjetio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić dodajući da je vlada u svom nepotpunom sastavu radila i tokom donošenja nekih od najznačajnijih zakona za Federaciju BiH.

U proteklom periodu, kako je istakao Novalić, Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila je 24 nacrta zakona i 60 prijedloga zakona od kojih su 23 upućeni u redovni postupak.

premijer-fbih-fadil-novalic"Neki od najznačajnijih zakona su zakoni o igrama na sreću, radu, energetskoj efikasnosti, platnom prometu, faktoringu, porezu na dobit i drugi koji su, skoro pa svi, dio Reformske agende. Radili smo na poticaju zapošljavanja, te pojednostavljenju poslovanja i podršci privrednim subjektima", istakao je Novalić.

Govoreći o odnosu zaposlenosti i nezaposlenosti, premijer Vlade FBiH rekao je da je broj zaposlenih u deset mjeseci mandata njegove vlade narastao na 4.115 u odnosu na cjelokupni mandat prethodne vlade kada je broj zaposlenih narastao za 6.310.

"U isto vrijeme, broj zaposlenih u javnom sektoru je pao za 1.759 dok je u mandatu prethodne vlade porastao za 5.797. Konačno je zaustavljen trend rasta broja zaposlenih u javnoj upravi i to prije svega zahvaljujući usvajanju moratorijuma na zapošljavanje", rekao je Novalić.

Prema njegovim riječima, zaustavljen je i trend nezaposlenosti budući da je broj nezaposlenih u 11 mjeseci mandata nove vlade smanjen za 925 dok je u cjelokupnom mandatu prethodne vlade bio povećan za 24.408.

Kada je riječ o kreiranju pozitivnih socijalnih prilika Novalić je rekao da je u tom smislu najznačanije istaći sporazume sa penzionerima i rudarima, smanjivanje cijene plina (dva puta), rješavanje problema u preduzećima sa poteškoćama i intervencija u privatnim preduzećima uslijed socijalne osjetljivosti.

Premijer Vlade FBiH osvrnuo se i na pitanje raseljenih osoba u BiH ističući kako je u tom pogledu zabilježena značajna promjena strategije u cilju funkcionalnosti te prilagođenosti realnim potrebama.

Poboljšanje poslovnog okruženja, istakao je Novalić, bit će fokus rada Vlade FBiH u narednom periodu.

"U proteklom periodu u potpunosti smo realizovali 15 aktivnosti iz Akcionog plana što je oko 12 posto od ukupnog broja mjera (61). I u narednom periodu Vlada FBiH ostaje posvećena sprovedbi Reformske agende u cilju osnaživanja ekonomskih prilika i kreiranja boljih socijalnih uslova u Federaciji BiH", poručio je premijer Vlade FBiH.

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politke Vesko Drljača govoreći o usaglašavanju Općeg kolektivnog ugovora u FBiH naglasio je kako se čeka da Službene novine objave Zakon o radu FBiH.

"Oni su potpisani, ali pravni osnov je Zakon o radu, on tek treba da stupi na snagu, to znači da će ugovorne strane koje potpisuju zaključiti novi ugovor o radu. Samo se vrši korekcija u službenim novinama, a tekst ostaje isti. Prva faza je faza objave zakona o radu, on će stupiti na snagu osam dana od dana objave u Službenim novinama, moguće u narednih deset dana", rekao je Drljača.