Pratite uživo let Stratotankera iznad Bosne i Hercegovine
Foto: Tuzlanski.ba

Dva lovca F-16, poznati kao "borbeni sokolovi," iz američkog zrakoplovstva danas prelijeću Bosnu i Hercegovinu u okviru kopneno-zračne vježbe koju provode JTAC timovi iz Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH. Ova impresivna misija podržana je prisustvom letjelice KC-135 Stratotanker, koja je odgovorna za in-flight punjenje goriva za lovce F-16.

Poletio iz baze blizu Mildenhalla u Velikoj Britaniji, KC-135 Stratotanker je sada u zraku, a njegov let možete pratiti uživo putem Flight radara.

Ova bilateralna obuka predstavlja visok nivo saradnje između dviju vojski, doprinoseći miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Također, kako je istaknuto iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, ova vježba jasno pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH, naročito u svjetlu nedavnih anti-Daytonskih i secesionističkih aktivnosti.

“Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje, te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Daytona”, saopćeno je danas. Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima.

Nakon završetka ove važne misije, američke letjelice će se vratiti u svoju bazu.