Posljednji rok za dogovor bh. lidera
Foto: Tuzlanski.ba

Predstojeći susreti specijalnog američkog izaslanika za izbornu reformu Matthewa Palmera i evropske predstavnice Angeline Eichhorst sa političkim predstavnicima Bosni i Hercegovini biće posljednji u nizu, s obzirom na to da je kraj januara i posljednji rok za dogovor bh. politike o izmjenama Izbornog zakona, saznajemo iz diplomatskih izvora.

Postoji mogućnost neuspjeha, ali ono što je sigurno, međunarodna zajednica će istrajati u poboljšanju integriteta izbornog procesa.

Uprkos najavama o blokadi izbora 2022. iz diplomatskih krugova saznajemo – održavanje izbora je imperativ. Čak i u situacijama da CIK ne bude na raspolaganju imao budžet (kao što je to bio slučaj pred lokalne izbore 2018.), novac će se pokušati organizovati iz određenih donacija.

Kada je riječ o eventualnim sankcijama za Milorada Dodika, diplomatski izvori kažu da imaju to u vidu. Međutim, kada je riječ o EU sankcije nije jednostavno nametnuti, zbog velikog broja članica i različitih stavova.

A kada je riječ o američkim sankcijama, postoji bojazan da nisu krajnje rješenje, ukoliko i druge zemlje to ne budu pratile. (N1)