Soreca se u poruci osvrnuo na svoj dosadašnji rad u vezi Bosne i Hercegovine, podsjetivši na prekretnicu iz 2010. kada je uveden bezvizni režim za putovanja u EU.

Optimizam novog šefa EU delegacije: "BiH ima šanse za napredak"
Foto: Screenshot

Novi šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Luigi Soreca, nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem na kojem je uručio akreditive, obratio se putem video poruke u kojoj je naglasio svoju snažnu predanost podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU.

Soreca se u poruci osvrnuo na svoj dosadašnji rad u vezi Bosne i Hercegovine, podsjetivši na prekretnicu iz 2010. kada je uveden bezvizni režim za putovanja u EU.

Naglasio je da je dalji napredak na evropskom putu moguć uz političku volju i saradnju svih nivoa vlasti.

Soreco je također izrazio ambiciju da u narednim godinama ostvari nove prekretnice.

Kada je riječ o narednom periodu, izrazio je optimizam u pogledu napretka koji Bosna i Hercegovina može postići na svom putu ka EU, ističući da će reforme donijeti konkretne koristi za građane i prije nego što se ostvari punopravno članstvo u EU.

Poručio je da projekt ujedinjenja našeg kontinenta u miru, stabilnosti i prosperitetu ne može biti potpun bez Bosne i Hercegovine i ostatka regiona, te da je članstvo u Evropskoj uniji najvažniji zajednički cilj za većinu ljudi širom Bosne i Hercegovine - cilj koji ujedinjuje.

"Nužne reforme na evropskom putu donijet će i brojne konkretne koristi, čak i prije nego što Bosna i Hercegovina formalno postane članica. Bolje javne usluge, snažnija vladavina prava, konkurentnija privreda, bolje saobraćajne veze i čišća energija su samo neki od primjera. Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope. Radujem se zajedničkom radu na evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i otkrivanju ove prelijepe zemlje i boljem upoznavanju njenih srdačnih ljudi", rekao je Soreca, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.