Na današnji dan Nihad Nino Ćatić se posljednji put javio iz Srebrenice.

Posljednje javljanje Nine Ćatića: Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu
Foto: Youtube | Screenshot

Nino Ćatić bio je novinar koji je svakodnevno putem radio-amatera informisao javnost o stradanju Srebrenice. Rođen je 29. augusta 1969. godine u Srebrenici, gdje se i školovao.

Ćatić se brinuo da Srebreničani imaju i kulturnih sadržaja, pisao je i poeziju, te drame.

Posljednji put Nino se javio 10. jula 1995. godine, moleći za pomoć Srebrenici. Niko nije pomogao.

Ubijeno je njih 8372.

“Poginuli i ranjeni se neprestano dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padne na ovaj grad. U bolnicu je trenutno dovučeno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava u Srebrenici i njenim stanovnicima? Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Akashi, Boutros-Ghali ili neko drugi? Bojim se da za Srebrenicu neće biti više bitno. Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu“, izvještavao je Ćatić.

Njegova majka Hajra Ćatić kazala je da je posljednji put sina vidjela 11. jula.

Kako je kazala rekao joj je, "mama, ti i babo idite u Potočare, a ja ću s prijateljima preko šume do Tuzle". Nakon toga, niko više nije vidio Ninu.

Posmrtni ostaci Nine Ćatića još uvijek nisu pronađeni.

Nažalost, njegova majka, Hajra Ćatić, nije dočekala da pronađe posmrtne ostatke svoga sina. Umrla je u novembru 2021. godine u Sarajevu.