Foto: Tuzlanski.ba

Situacija sa zagađenim zrakom koja se ponavlja u hladnijem dijelu godine, posebno u Sarajevu, Zenici i Tuzli, aktualna je i ove godine. Naime, proteklih dana javnost je upozoravana na porast zagađenja zbog kojeg je preporučeno smanjeno kretanje, posebno djece i hroničnih bolesnika. 

Da zagađenje zraka nije tako bezazleno, govore i podaci da od ukupnog broja smrtnih slučajeva u svijetu, zagađenje zraka uzrokovalo je 6,5 miliona takvih slučajeva, odnosno 11,6%. Zagađenje zraka u kućanstvu uzrok je polovine smrti od upale pluća kod djece mlađe od pet godina.

Prema posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika nalazi na trećem mjestu u svijetu po smrtnosti od zagađenja. Tuzla je drugi najzagađeniji grad u Evropi, a Sarajevo treći najzagađeniji glavni grad evropskog kontinenta.

U prošlosti, smog je prvenstveno nastajao intenzivnim sagorijevanjem ugljena pri čemu bi došlo do proizvodnje smrtonosnog koktela sastavljenog od ugljika, sumpora i dušika. Smog koji se nadvio nad Londonom 1952. ubio je preko 4000 ljudi.

Danas, kuće i fabrike više nisu glavni zagađivači zraka. Njihovu ulogu preuzeo je saobraćaj. U pojedinim velikim gradovima pokušava se kontrolisati nivo smoga ograničavanjem upotrebe automobila.

Fotografije Tuzle koja je utonula u gusti oblak smoga, zabilježio je fotograf portala Tuzlanski.ba, Vedran Živković.