Proteklih dana iz preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla, građanima su uputili apel da racionalno koriste vodu, s obzirom na to da duži period traje suša, te da su visoke ljetne temperature ugrozile vodosnabdijevanje. 

Period je suše i visokih temperatura: Na kakvom je nivou vodosnabdijevanje grada Tuzla?
Foto: Chat GPT 4 | Ilustracija

Kakva je trenutno situacija sa vodosnabdijevanjem na području grada Tuzla, de da li će doći do obimnijih restrikcija, za Tuzlanski.ba govorio je tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Tuzla, Vekaz Karić.

Kako je na samom početku istakao, stanje sa vodosnabdijevanjem na području Tuzle izuzetno je teško, prvenstveno zbog visokih temperatura, te dodao kako su temperature od preko 40 stepeni, te sušni period uzrok zbog kojeg izvorišta padaju, a također je povećana i potrošnja vode.

"Mnogi građani koriste pitku i sanitarnu vodu u različite upotrebe za koje ta voda nije namijenjena. Mi kontinuirano apelujemo na našim stranicama i sredstvima informisanja gdje molimo građane da paze na potrošnju vode, da istu ne koriste u svrhu punjenja bazena, zalijevanja, za pranja betonskih i asvaltnih površina, nego da se usredsredimo svi prema cilju krajnjem za pitku i sanitarnu vodu - da je imamo", govori Karić.

Prigušenje sistema

Napominje kako je situacija takva da su prevencije radi primorani prigušiti sisteme.

"Mi trenutno imamo situaciju takvu da u toku noći rezervoari koji dođu na kritičnu visinu da ne bi došlo do zamućenja vode u cjevovodima, kao prevencija prigušujemo te sisteme, zadržimo vodu u rezervoaru i ostavljamo je tako do ujutro dok ne dobijemo nove količine i visinu vode u rezervoaru te puštamo vodu''.

Karić dodaje kako su prigušenje sistema mnogi shvatili kao restrikciju jer nema vode, međutim, istina je drugačija.

"Mi smo prigušili sistem u smislu da, u određenim visinama imaju vode, a onima koji žive na višim kotama ili gdje punktna postrojenja koja ne rade, u tim visinskim zonama nemamo vode. Na to smo sad primorani, shodno situaciji kakva jeste", zaključio je Karić. 

Podsjećamo, meteorolozi su najavili visoke temperature i u narednom periodu bez značajnih padavina zbog čega će se i sušni period nastaviti. Svaka kap vode je izuzetno važna, kaže naš sagovornik, zbog čega je važno racionalno je koristiti.