Penzioneri u Federaciji odlučili su o minimalnim i konačnim zahtjevima koje će njihov pregovarački tim iznijeti na sastanku sa čelnicima Vlade FBiH u utorak.

Penzioneri u FBiH idu na proteste 3. oktobra
Foto: Ilustracija | "Jednokratna pomoć je gašenje požara"

Tim povodom je za Dnevnik 2 FTV-a govorio Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera Federacije BiH. Mehić je kazao kako su se odazvali pozivu Vlade, iako su taj planirali druge aktivnosti.

"Iako je ovaj poziv dugo čekan, ja kao predsjednik Upravnog odbora, nisam uzeo sebi za pravo da sam odlučujem, nego sam danas sazvao vanrednu sjednicu Upravnog odbora, gdje smo temeljito analizirali svoje zadnje zahtjeve koji se ne mijenjaju", rekao je Mehić.

Dodao je da su formirali svoj pregovarački tim, čiji su zadaci ispoljavanje minimalnih zahtjeva od kojih ne može Upravni odbor, kao izvršno tijelo Saveza, odstupiti.

"Minimalni zahtjevi, imajući na umu kompletnu situaciju, ekonomsku, političku, godinu izbora, otimanja da smo sada svači, a mi nismo ničiji, jesu da tražimo hitno vanredno usklađivanje penzija te intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u, jer je on očito osnovna kočnica za usklađivanje, odnosno rast penzija", dodao je.

Mehić je podsjetio da su i na prvom sastanku u Vladi, 12. marta, rekli da su detektovali da je tu problem – ali da treba biti iskreni jer je ova vlada ove godine sve njihove zahtjeve prema zakonu ispunila.

"Ona je poštovala ono što su rekli podaci oko parametara na osnovu koji se usklađuje penzija. Međutim, to nije bilo dovoljno. Mi smo rekli Vladi – vi ste sve uradili, ali to nije dovoljno u ovakvoj situaciji. I dalje ostajemo pri tome, pri ovom drugom zahtjevu, da se mora raditi, odnosno osmisliti izmjene i dopune Zakona."

Govorio je Mehić i o obećanoj jednokratnoj pomoći.

"Jednokratna pomoć je gašenje požara. Međutim, jednokratna pomoć ne ulazi u osnovicu za iduće penzije, njome ništa ne rješavamo. Tačno je to da je na zadnjem sastanku Vlada ponudila nešto od toga – jednokratnu novčanu pomoć, dodatak za pomoć u liječenju i rehabilitaciji…, ali mi idemo na krucijalni problem. Jer, ministar kaže da usklađivanje nije planirano ove godine – mi planiramo ove godine da bismo dočekali iduće godine kako treba usklađivanje penzija. Mi ne tražimo ad hoc, tražimo sada interventno da se pomogne ovoj populaciji, a da se paralelno s tim radi intenzivno na traženju rješenja za izmjeru Zakona o PIO-u", naglasio je.

Mehić je istakao i da je jednokratna pomoć prijedlog Vlade od 11. juna – da se na neki način premoste problemi. Neće je, kaže odbiti.

"Mi sve vrijeme govorimo da smo otvoreni za dijalog i razgovor. Razumijemo potpuno situaciju. Ali mora i Vlada razumjeti nas. Prema podacima Uprave za indirektno uporezivanje, za prvih sedam mjeseci ove godine njen prihod je 7 milijardi i 503 miliona maraka. Od toga najveći dio od PDV-a, akciza, carina. Pa, uzmite koliki je udio tu od naše penzije, naša se penzija kompletna potroši u Federaciji", naveo je.

Što se tiče priprema za proteste 3. oktobra, Mehić je napomenuo kako je Skupština Saveza 15. maja donijela zaključke kojima je obavezala Upravni odbor da poduzme sve radnje i korake u razgovoru sa Vladom da se popravi materijalni položaj penzionera.

"Jedan od zaključaka Skupštine bio je – ako iscrpite sve i ne budete naišli na razumijevanje kod Vlade Federacije BiH, da organizujete mirne demokratske procese na kojima ćete upoznati javnost sa materijalnim položajem penzionera i šta ćete dalje poduzimati. Mi samo poštujemo zaključke Skupštine. Mi smo sve pokušali i danas smo donijeli odluku ne da hoćemo, nego donijeli smo odluku, odredili štab za proteste, imenovali rukovodioca, odgovorno lice i spustili odluku u kantone i u općinska udruženja i od danas teku pripreme. Upravni odbor pa i Skupština ne žele te proteste, posebno u ovoj godini. I ovom prilikom poručujemo onim koji su bili do sada na vlasti – da nam ne pomažu, da nas ne brane, jer su nas doveli na ove grane, a ovima poručujemo da rade svoj posao."