Parlamentarci nisu podržali smanjenje otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u institucijama BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije večeras usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa ograničenje iznosa otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u institucijama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog nije dobio većinu glasova poslanika iz Republike Srpske. Predloženim zakonom, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, maksimalna otpremnina trebalo je da bude ograničena na 9.960 KM umjesto dosadašnjih skoro 30.000 KM, dok je minimalni iznos otpremnine trebalo da ostane i dalje 4.980 KM, javljaju Nezavisne.

Poslanici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kojim se provode odluke Ustavnog suda BiH i uvode naknade za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima. Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definišu na istovjetan način u institucijama BiH. (Tuzlanski.ba)