NSRS usvojila zaključke o povlačenju saglasnosti, Vladi RS-a rok od šest mjeseci za nove zakone
Foto: Tuzlanski.ba

Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Sjednica je okončana nakon cjelodnevne rasprave, a ranije su je napustili poslanici opozicionih stranaka. Za ovakve zaključke glasali su svi prisutni poslanici vladajuće većine, dok je protiv bilo samo troje iz zastupničke grupe „Zajedno za BiH“.

Na dnevnom redu bile su četiri informacije - Informacija o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, prenosu nadležnosti u pravosudnim institucijama BiH, zatim prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama bila je objedinjena rasprava.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas ranije podvukao da „rat nije opcija“, te da RS „ne šije uniforme i da neće biti nikakve mobilizacije“.

Najavio je da će do Nove godine biti donesen prijedlog zakona o imovini i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na nivou RS.

Što se tiče Oružanih snaga BiH, rekao je da će u narednih šest mjeseci biti razmatrana tri prijedloga o tome da li prepoloviti broj pripadnika OS BiH, donijeti zakon o vojsci RS ili zakon o demilitarizaciji RS.

U završnoj riječi u NSRS, Dodik je kazao da od opozicije nije očekivao ništa drugačije nego da će „kukavički izaći“ sa današnje posebne sjednice.

- Vrijeme će pokazati ko je bio dosljedna, a ko nije. Naša namjera nije da uradimo ništa protiv Bošnjaka, ni protiv Hrvata, ni protiv SDS-a... Naša obaveza je da uradimo ono što je najbolje za našu zajednicu – kazao je Dodik na kraju. (Faktor)