Novi nastavni plan i program za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj je izazvao veliku buru u javnosti.

Schmidt sa Durakovićem o novom nastavnom planu u RS: Negativna retorika teži da izazove podjele
Foto: x.com

Novi nastavni plan i program za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj je izazvao veliku buru u javnosti.

Naime, nastavni plan je promijenjen i sad će učenici na času historije učiti o ratnih zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao o herojima srpskog naroda.

O svemu se putem društvenih mreža oglasio i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Naime, Schmidt je danas razgovarao sa Ćamilom Durakovićem.

Vezani članak Duraković: Šta radi Tužilaštvo BiH dok institucije RS kroz nastavni plan veličaju ratne zločince?

"Razmijenili su stavove o aktuelnim političkim prilikama u BiH, sa posebnim osvrtom na položaj povratničkih zajednica u RS. Visoki predstavnik je naglasio da secesionističke i autoritarne težnje, skupa sa negativnom retorikom koja teži da izazove podjele, usporavaju napredak na putu reformi i integracija što ima stvarne posljedice za sve građanke i građane BiH. Političke elite moraju pokazati stvarnu opredijeljenost za rješavanje problema u duhu zajedničkih prioriteta za dobrobit svih u BiH, rekao je visoki predstavnik", navedeno je na Twitter stranici OHR-a.

Podsjećamo, Ćamil Duraković je jučer naveo kako će djeca osim o ratnim zločincima učiti i o uzrocima i posljedicama “odbrambno-otadžbinskog rata” ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.