Djeca sa problemima i poremećajima u ponašanju, kao i djeca sa poteškoćama u razvoju nemaju adekvatne uslove za život te samim tim im se ne može pružiti dovoljna pomoć i podrška. 

U TK uskoro Mali porodični dom za djecu sa poremećajima u ponašanju
Foto: Chat GPT 4 | Ilustracija

Kako bi se suočilo sa ovim izazovom, Vlada TK prihvatila je danas Informaciju Radne grupe o postupanju u zaštiti djece sa poremećajima u ponašanju čime će doći do uspostavljanja "Malog porodičnog doma", jer ne postoji usluga smještaja za djecu sa problemima i poremećajima u ponašanju.

Ovaj dom značit će izgradnju kuće sa kapacitetom usluge osam do 10 djece. Ovim bi djeca sa poremećajima u ponašanju imala adekvatne uslove i nesmetano funkcionisanje, čime će se raditi na adekvatnom pristupu za poboljšanje ponašanja djece i njihove budućnosti. 

Upravo zbog nepostajanja usluga smješta nemoguće je očekivati željene rezultate, a to su usvajanje obrazaca ponašanja koji bi doprinijeli da adolescenti nesmetano funkcionišu u zajednicama iz kojih dolaze.

"U tu svrhu predloženo je formiranje Radne grupe, koja bi izvršila uvid u tačan broj i vrstu poteškoća i izazova sa kojima se susreću postojeći oblici alternativne brige, kao i centri za socijalni rad, te u skladu s tim procijenila mogućnost implementacije navedenog", saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

Konačna procjena za uslugu Malog porodičnog doma ili Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe o broju i vrsti servisa za ovu ciljnu grupu mora da sadrži i prijedlog neophodnog stručnog kadra kao i prostorne uslove uz procjenu potrebnih sredstava na godišnjem nivou, koje bi trebala da obezbijedi Vlada TK.