Zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, većina vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini je u značajnom opadanju.

Foto: Anadolu Agency

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, jutros u 9 sati na Vrelu Bosne je zabilježen vodostaj od svega devet centimetara.
 
Zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, većina vodostaja rijeka u Bosni i Hercegovini je u značajnom opadanju.

Takva je situacija i na Vrelu Bosne u Sarajevu, gdje je prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, jutros u 9.00 sati zabilježen vodostaj od svega devet centimetara.

Snimci i fotografije prikazuju da je nivo vode rijeke Bosne ispod poznatog Rimskog mosta na Ilidži veoma nizak. Šta više na pojedinim mjestima vode gotovo da i nema. Međutim, meteorolozi predviđaju promjenu vremena, odnosno dolazak padavina, narednih dana pa bi se to ipak moglo promijeniti.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros je sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

"U BiH danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne slaba do umjerena bura, a u ostatku zemlje slab sjeverni i sjeverozapadni vjetar", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dnevna temperatura zraka od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni Celzijusa.

U srijedu, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutaranjim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući ponegdje u sjevernim i istočnim područjima Bosne, a poslije podne u većem dijelu zemlje. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 stepeni.

U četvrtak, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, istočnim područjima Bosne i na jugu Hercegovine. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 37 stepeni.