Nikola Špirić: Strah me nespremnosti Sarajeva da se otvoreno razgovara o otvorenim političkim pitanjima
Foto: Tuzlanski.ba

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a kaže kako budućnost  Bosne i Hercegovine zavisi od unutrašnjeg razgovora, te  da je unutrašnje rješenje jedino pravo rješenje za BiH, te je pozvao međunarodnu zajednicu da omogući proces dijaloga unutar BiH.   

Potpredsjednik  SNSD-a Nikola Špirić u razgovoru za BHT1 uživo kaže da nema dovoljno informacija o saslušanjima političara u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u istrazi protiv zvaničnika Republike Srpske zbog napada na ustavno-pravni poredak BiH, da bi mogao da komentariše ono što se dešava u Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Sama konstatacija da je to napad na ustavni poredak BiH apropo zaključaka NSRS ne stoji.  Nisam siguran da će  ovi procesi popraviti stanje u BiH i riješiti ono što mi smatramo izazovima u BiH", kaže Špirić.

Konstatuje kako je kriza nastala u augustu, te se pita kome je ta kriza bila potrebna.

"Bivši visoki predstavnik gospodin Inzko je ključeve zajedničkih  institucija, fudbalskim žargonom rečeno, bacio izvan terena, negdje ju koprive, i nakon toga jer Ustavni sud BiH  svojom odlukom o imovini, o šumama, zapravo stvorio političku krizu za koju ja nemam odgovora kome odgovara .Ja se ne slažem sa stavovima da ova politička kriza odgovara bilo kome u RS, ni vlasti ni opoziciji,ali sam siguran  da ona  ne odgovara ni  mnogimau Federaciji BiH. Ovdje se tražila pojačana međunarodna arbitraža i  vidjećemo u kojem pravcu će se razvijati", kaže Špirić.

Kaže kako mu je žao što  su ministri i poslanici, "zarad svog rada i ustavnog ponašanja",  u prilici da prolaze  sudska saslušanja, te smatra da je to bespotrebno , te da se nalazimo između zaoštrene političke situacije i kompromisa.

"Taj kompromis bi trebalo da traže svi u BiH, prije svega visoki politički funkcioneri trebali bi to  da shvate kao poziv da sjednu za sto i traže rješenja. BiH pored unutrašnjih  slabosti i neizgrađenog povjerenja unutar BiH i velike političke neiskrenosti ne nalazi put da bi kroz unutrašnji dijalog trasirala put budućnosti. Bojim se da u BiH, što se tiče  domaćeg političkog faktora, stanuju samo visoki politički ucjenjivački kapaciteti, da postoji nespremnost da se sjedne i razgovara", kaže Špirić.

Smatra da je  sasvim je logično da 26 godina od Dejtona do danas, ako dva konstitutivna naroda izraze nezadovoljstvo sa načinom na koji se vodi politika u BiH i načinom na koji se vodi proces majorizacije, da se sjedne  razgovara o tome.

Dodao je i kako ga je strah nespremnosti Sarajeva da se otvoreno razgovara o svim otvorenim političkim pitanjima, te da se sistem povjerenja ne može tako izgraditi:

"Bošnjački politički faktor uvijek se krio iza leđa međunardone zajednice  koja je  nerijetko pregovarala u ime  Bošnjaka. Vi ste vidjeli da bilo ko ja reforma koja se provodila, Bošnjaci su čekali da se zakonsko rješenje unese u BiH.  Mi iz Republie Srpske  smo pak mislili da treba sjesti i razgovarati o reformama,  o zakonski rješenjima. Brine me što ne vidim  da ta spremnost   postoji", kaže Špirić.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima, Špirić kaže kako su to stavovi NSRS pa i lidera opozicije, te ponovio da je visoki predstavnik Incko , umjesto da obezbijedi mogućnost da institucije funkcionisšu funkcionišu, zakpmlicirao situaciju:

"Sada niko nema snage: Bošnjaci čekaju da međunarodna zajednica uspostavi dijalog, Srbi pozivaju na dijalog, Hrvati  pozivaju da se sjedne i razgovara o izmjeni izbornog zakodavstva, ali Bošnjaci su u fazi čekanja da to neko izvana riješi.  Bojim se da to nije dobro za BiH i pokazalo se da uvijek kada nije bilo spremnosti d ase sjedne i razgovara o bilo kojem otvorenom pitanju, da smo stajali u mjestu, kaže Špirić.

O tome da li je bitnije riješiti pitanje Inzkovog  ili Izbornog zakona, Špirić smatra da je  bitno riešiti sve što će vratiti političare za pregovarački sto, u institucije: za Hrvate je to izborna reforma, a RS je kroz zaključke  NS rekla šta je njen prioritet

"Dobro bi bilo da kompromis bude vrlina,a ne mana. Ali bi dobro bilo i da međunarodni predstavnici i međunarodna zajednica pokažu da je kompromis vrlina a ne mana. Nisam još nikoga sreo  ko nije rekao da je ta odluka bivšeg visokog predstavnika zakomplikovala odnose u BiH i  da je bila okidač. Pa ako je tako, hajmo je staviti u stranu da bismo se vratili  poslu koji nas očekuje. I mislim da bi na tome trebalo raditi.",kaže Špirić.

"Moja molba predstavnicima međunarodnen zajednice  da omogući da dijalog  unutar BiH otpočne i da dođemo do dobrih rješenja", kaže Nikola Špirić.

Špirić je u intervjuu govorio o i mogućim sankcijama Republici Srposkoj, izbornom zakonodavstvu , te izrazio uvjerenje da će se izbori 2022. godine održati. (BHRT)