Visina jarbola na kojoj je bila zastava BiH iznosi 12 metara.

Na Jahorini uklonjena zastava BiH, Elek poručio: 'Samo zastava RS će se vijoriti'
Foto: Patria

Nakon što su pripadnici Gorske službe spašavanja - GSS Novi Grad za vikend postavili zastavu Bosne i Hercegovine na jednom od vrhova Jahorine, Košuta, koji pripada Federaciji BiH, zastava je u ponedjeljak uklonjena.

To je potvrdio Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina koji je poručio da se na Jahorini neće "Jahorini neće vijoriti nijedna zastava, osim zastave Republike srpske".

Visina jarbola na kojoj je bila zastava BiH iznosi 12 metara.

"Radi se o lokalitetu na kojem se nekada nalazio komunikacijski radarski centar JNA avijacije i protivavionske odbrane. Zanimljivo je da je ovaj položaj JNA bio na meti NATO udara 1995. godine kada su uništeni radarski sistemi, a dejtonskom administrativnom linijom ovaj dio Jahorine pripao je Federaciji BiH, odnosno općini Trnovo. Javnosti je manje poznato da otprilike polovina planine Jahorina - jugoistočna strana pripada Federaciji BiH, dok se sjeverozapadni dio gdje se nalazi i Ski centar Jahorina nalazi na teritoriji entiteta RS", objavio je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

GSS Novi Grad učestvuje u akcijama spašavanja širom Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o planinama, rijekama ili jezerima, ali i urbanim sredinama.

Osim toga posebno su se istakli u akcijama spasavanja nakon razornog zemljotresa u Turskoj gdje su ispod ruševina u gradu Hatay izvukli 10 preživjelih.