''Svi smo na terenu, ali nažalost, prema prvim informacijama imamo ljudske žrtve'', kazala je premijerka Buhač.

Kritična situacija u Jablanici: U poplavama ima mrtvih
Foto: Facebook | U poplavama ima mrtvih

Situacija u Jablanici vezana za sinoćnje obilne padavine koje su izazvale, poplave, klizišta i odrone je krajnje kritična, a ima i ljudskih žrtava, rečeno je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Mostaru Vlade i Civilne zaštite HNK-a.  

Premijerka HNK-a Marija Buhač potvrdila je da ima ljudskih žrtava.

Kako je kazala, spašavanje života je prioritet, a trenutno se radi na aktiviranju helikoptera za spašavanje djeteta u Jablanici.

''Svi smo na terenu,ali nažalost, prema prvim informacijama imamo ljudske žrtve'', kazala je premijerka Buhač.

Dodala je da je zatražena pomoć od svih nivoa vlasti i Oružanih snaga.

Vezani članak Vlada HNK traži angažman helikoptera za spašavanje stanovništva, Helez potvrdio da je izdao nalog

Situacija u HNK-u je krajnje kritična, a riječ je o sjevernom dijelu, općinama Jablanica i Konjic, rekao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a.

''Dijelovi Jablanice su odsječeni, u potpunom je prekidu saobraćajna komunikacija, zajedno sa željezničkom, a djelomično je prekinuta telefonska komunikacija. Došlo je do izlijevanja rijeka.

Imamo informaciju da su na Drežnaki neki mostovi odneseni, da su urušeni mostovi prema Risovcu, prema Prozor/Rami. Odroni su prema Konjicu u smjeru Mostara'', naglasio je Juka.  

Također, apelirao je da niko ni u kojem slučaju od građana ne kreće u ovom trenutku prema Jablanici i Konjicu, jer su, kako kaže, doslovno životi u pitanju.