Konaković je s Al Qasabijem razgovarao o međusobnim potrebama i mogućnostima proširenja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Konaković se sastao sa ministrom trgovine Saudijske Arabije s ciljem jačanja trgovinskih odnosa
Foto: Anadolu Agency | U službenoj posjeti

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se danas tokom službene posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji sa ministrom trgovine  te zemlje Maidom bin Abdullahom Al Qasabijem.

Konaković je s Al Qasabijem razgovarao o međusobnim potrebama i mogućnostima proširenja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije, značaju proširivanja i aktiviranja trgovinskih odnosa.

Konaković je naglasio da Bosna i Hercegovina nastoji privući što više stranih investicija jer je to način izgradnje kvalitetnih domaćih resursa i garant ekonomskog razvoja zemlje.

Istakao je da se u Bosni i Hercegovini radi na unapređenju okruženja za investiranje i regulativi pravne zaštite stranih investitora.

Tokom susreta informisao je sagovornika o značaju i konceptu Sarajevo Business Foruma kao jednog od najznačajnijih okupljanja poslovnih subjekata u regionu zapadnog Balkana koji je izuzetno koristan za uspostavljanje kontakata i istraživanje mogućnosti ekonomske i trgovinske saradnje.

Ministar je pozvao ministra Al Qasabija i predstavnike Kraljevine Saudijske Arabije da u budućnosti ovaj događaj koriste za istraživanje mogućnosti saradnje i poslovnih prilika i istakao  povoljan geografski položaj Bosne i Hercegovine i uspostavu intenzivnijeg aviosaobraćaja između dviju zemalja, što je prilika za bolju dostupnost  regiona Balkana, ali i šire.

Ministar trgovine Kraljevine Saudijske Arabije Maid bin Abdullah Al Qasabi prihvatio je poziv ministra Konakovića u službenu posjetu i posjetu Sarajevo Buisiness Forumu 2025. godine.