Foto: Tuzlanski.ba

Brdo džamija u Tuzli izgrađena je prije više od 400 godina. Iako je u nekoliko navrata dosad vršena rekonstrukcija unutrašnjeg i vanjskog dijela objekta, krovu i drvenoj munari zbog dotrajalosti prijetilo je urušavanje.

Vjernici koji svakodnevno posjećuju ovaj vjerski objekat, a kako bi se izbjegla moguća tragedija, pokrenuli su priču o rekonstrukciji.

Nakon prikupljene dokumentacije i predračuna za izvođenje radova koji je iznosio blizu 50.000 KM uslijedila je i akcija prikupljanja novčanih sredstava, o čemu već smo pisali.

Zahvaljujući između ostaloga i brojnim donacijma, sredstava za obnovu su prikupljena, a u narednih nekoliko dana radovi će biti i u potpunosti okončani pa će tako Brdo džamija u Tuzli prije zime zasjati u punoj ljepoti.

Brdo džamija smještena je u tuzlanskom naselju Donje brdo i jedna je od tri džamije na području ovog grada na kojoj je munara u cijelosti izađena od drveta.

Ovaj vjerski objekt koji bi se uskoro mogao naći na listi nacionalnih spomenika BiH specifičan je i po činjenici da nije izgrađen na klasičnim betonskim temeljima, već na riglovanim drvenim gredama, a debljina zidova koji su ispunjeni glinom iznosi 70 centimetara.

Imam Brdo džamije Husein ef. Resić u razgovoru za Tuzlanski.ba je kazao da ovaj vjerski objekt nikada nije mijenjao svoj vanjski izgled.

Kako je istakao, dosad je renovirana nekoliko puta, a radovi su se uglavnom odnosili na unutrašnje uređenje objekta te fasade. Manje rekonstrukcije pretrpjeli su krov i munara i to 1968. godine nakon zemljotresa u Banjoj Luci, ali vrijeme je učinilo svoje i bilo je neophodno izvršiti temeljne radove koji opet u konačnici neće narušiti autentičnost građevine.