Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stara 400 godina: Tuzlanskoj Brdo džamiji prijeti urušavanje krova, potrebna hitna rekonstrukcija (VIDEO/FOTO)

Preuzmite sliku

Brdo džamija u Tuzli izgrađena je prije više od 400 godina. Iako je u nekoliko navrata dosad vršena rekonstrukcija unutrašnjeg i vanjskog dijela objekta, krovu i drvenoj munari sada zbog dotrajalosti prijeti urušavanje. Vjernici svakodnevno posjećuju ovaj objekt, a kako bi se izbjegla moguća tragedija, pokrenuta je priča o rekonstrukciji. Projekt obnove već postoji, a za ovu namjenu neophodna su finansijska sredstva u iznosu od skoro 50.000 konvertibilnih maraka.

Brdo džamija smještena je u tuzlanskom naselju Donje brdo i jedna je od tri džamije na području ovog grada na kojoj je munara u cijelosti izađena od drveta.

Ovaj vjerski objekt koji bi se uskoro mogao naći na listi nacionalnih spomenika BiH specifičan je i po činjenici da nije izgrađen na klasičnim betonskim temeljima, već na riglovanim drvenim gredama, a debljina zidova koji su ispunjeni glinom iznosi 70 centimetara.

Imam Brdo džamije Husein ef. Resić u razgovoru za Tuzlanski.ba kaže i da ovaj vjerski objekt nikada nije mijenjao svoj vanjski izgled.

Kako je istakao, dosad je renovirana nekoliko puta, a radovi su se uglavnom odnosili na unutrašnje uređenje objekta te fasade.

Manje rekonstrukcije pretrpjeli su krov i munara i to 1968. godine nakon zemljotresa u Banjoj Luci, ali vrijeme je učinilo svoje te je sada neophodno izvršiti temeljne radove koji opet u konačnici neće narušiti autentičnost građevine.

Za ovu namjenu su neophodna finansijska sredstva u iznosu od skoro 50.000 konvertibilnih maraka.

Efendija Resić upozorava i da je radove neophodno završiti do zimskog perioda ove godine, s obzirom da upozorenja stručnih osoba kazuju da krov i munara u trenutnom stanju neće ostati u cjelini dd idućeg proljeća.

Svi oni koji žele finansijski pomoći obnovu krova i munare ovog objekta to mogu učiniti lično na blagajni Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli, uplatom na broj žiro-računa ili kod ovlaštenih osoba u Brdo džamiji koji raspolažu adekvatnom dokumentacijom. (A.K. | Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje