Izetbegović: "Raduje me izlazak Radončića na slobodu" (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Optuženi Fahrudin Radončić pušten je iz pritvora uz zabranu napuštanja Kantona Sarajevo bez prethodnog odobrenja Suda BIH, saopćeno je iz ove institucije.

[embed width="100%"]http://www.federalna.ba/files/002016/April/15.04.2016/15_4-Fahrudin.mp4[/embed]

Također, Radončiću, koji je danas pušten na slobodu, nije dozvoljeno sastajanje sa svjedocima i saoptuženim, kao i da govori o krivičnom postupku. Sud BiH mu je naložio da se povremeno javlja u policiju.

Fahrudin Radončić ponovno je na slobodi. Ovaj put s medijima bitno oprezniji. „S obzirom na dosadašnje iskustvo, ja neću davati izjavu, na raspolaganju su vam moji advokati. Drago mi je da sam izašao i to je to“, rekao je Radončić novinarima.

Ovaj put mjere zabrane podrazumijevaju, među ostalim, kretanje unutar granica Kantona Sarajeva, ali i izvan granica ukoliko Sud Bosne i Hercegovine izda odobrenje. Gdje će boraviti, branitelj Crnalić kaže – sasvim je svejedno.

Napuštanje boravišta - Kantona Sarajevo, zabrana sastajanja sa svjedocima i zabrana putovanja s tim da su mjere kontrole ovaj put blaže. Svakih sedam dana treba se javiti policijskoj upravi, uz dozvolu Suda, može napustiti i Kanton. On će moći raditi svoj posao jer je on praktično slobodan čovjek. Sasvim je svejedno da li će boraviti u tornju ili na obiteljskom imanju“, rekao je Asim Crnalić, branitelj Fahrudina Radončića.

Podsjećamo, Fahrudin Radončić, kao i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić su optuženi zbog ometanja rada pravosuđa i davanja koristi za trgovinu utjecajem. Od danas se Radončić ponovno brani sa slobode.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, kao uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

O puštanju iz pritvora Fahrudina Radončića oglasio se i lider Stranke demokratke akcije i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. (Federalna.ba)

[embed width="100%"]http://www.federalna.ba/files/002016/April/15.04.2016/15_4-Bakir.mp4[/embed]