ICMP donirao opremu za DNK laboratoriju Federalnoj upravi policije
Foto: Tuzlanski.ba

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je donirala Federalnoj upravi policije opremu koja će omogućiti unaprijeđenje forenzičkih kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini.

Matthew Holliday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, je predao zamjeniku direktora Federalne uprave policije, Ensadu Kormanu, dokumentaciju za opremu koja uključuje niz preciznih pipeta, centrifuge, UV-stratalinker te osnovnu laboratorijsku opremu i namještaj, prenosi Fena

Korman se zahvalio i rekao da će opremu odmah staviti u upotrebu.

Jedan od ICMP-ovih ciljeva je jačanje tehničkih forenzičkih kapaciteta u BiH i sadašnja donacija FUP-u, nakon sličnih donacija Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske (RS) 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine, pomoći će ispunjenju tog cilja, saopšteno je iz ICMP-a.

"Oprema koja je danas donirana koristit će se za rad kriminalističke policije i ojačati forenzičke kapacitete države" rekao je Holliday.

Dodao je da ICMP uz podršku donatora EU, Švedske, Velike Britanije i USAID-a, nastaviti podržavati proces traženja osoba nestalim u sukobima.

"Od 31.000 osoba registrovanih kao nestale do 1995. godine, više od 23.000 je pronađeno, a ICMP će nastaviti pomagati vlastima u BiH u pronalasku preostalih 8.000 koji se još vode kao nestali" zaključio je Holliday. (Tuzlanski.ba)