FUCZ je na zahtjev Ministarstva odbrane BiH angažovala ronioce, pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom specijaliziranom opremom i čamcim koji su se odmah uputili na mjesto pada helikoptera.

Pripadnici Federalne uprave cvilne zaštite izvukli su danas helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se prije dva dana srušio u Jablaničko jezero.

"Nakon pripremnih radnji koje se provode od jučer ujutru, pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ i Oružanih snaga BiH, uz pomoć teške mašine, izvukli su danas helikopter OSBiH koji se prije dva dana srušio u Jablaničko jezero kod Buturović Polja.
Federalna uprava civilne zaštite je na zahtjev Ministarstva odbrane BiH angažovala ronioce, pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom specijaliziranom opremom i čamcim koji su se odmah uputili na mjesto pada helikoptera.
Nakon što je ronilački tim Specijalne jedinice Federalne uprave policije u Jablaničkom jezeru locirao helikopter, ronioci Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom i Interventne spasilačke službe Mostar jučer su zaronili na navedenoj lokaciji u cilju povlačenja helikoptera prema obali jezera kako bi se olakšalo njegovo izvlačenje iz vode", ističu iz Federalne uprave civilne zaštite.

Podsjetimo, helikopter se srušio u mjestu Buturović Polje, a u njemu su bila četiri člana posade.

"Četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja, nije životno ugrožena i nalazi se na preventivnom liječničkom prijemu u hitnoj pomoći u Konjicu", saopštili su tada iz Ministarstva odbrane BiH.

Izvlačenje je počelo jučer, a danas je uspješno završeno.