Šumski požar koji je izbio prije nekoliko dana u Nacionalnom parku "Drina" u rejonu sela Luka u opštini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom, strminama i liticama iznad Perućačkog jezera na Drini.

Helez: Zašto lokalne vlasti u RS-u čekaju da požar ugrozi stanovništvo?
Foto: Fena | Sedmi dan požara

Vatrogasci su ranije kazali nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike zbog čega su angažovani i helikopteri Oružanih snaga BiH.

O požaru se oglasio i Zukan Helez, ministar odbrane BiH. 

''Tri helikoptera Oružanih snaga BiH angažovana su na gašenju požara u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, u općinama Rudo i Srebrenica. Odmah po dobivanju odobrenja od Predsjedništva BiH, potpisao sam naredbu o dizanju helikoptera Oružanih snaga BiH'', naveo je.

Procedura o angažmanu helikoptera OS BiH za gašenje požara u Ministarstvu odbrane BiH traje nekoliko minuta, kaže Helez. 

''Od prijema odobrenja Predsjedništva BiH do podizanja helikoptera prođe svega nekoliko minuta. Ne razumijem zašto lokalne vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo ili njihovu imovinu pa tek onda šalju zahtjeve za angažman helikoptera OS BiH. U ovakvim situacijama vrijeme je ključno za spašavanje ljudi, njihove imovine i naših šuma'', pita se.

Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji, ističe Helez. 

[related]977069[/related]