Predstavnici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH najoštrije su osudili "okrestrirane napade na novinare u BiH koji su kulminirali javnim linčom prema Zoranu Krešiću, novinaru i jednom od kandidata za člana Upravnog vijeća Radio-televizije  Federacije BiH". 

HDZBiH brani Zorana Krešića koji je veličao "Herceg-Bosnu": To je napad na slobodu govora
Foto: Screenshot

"Polazeći od činjenice da je sloboda mišljenja i govora  jedno od temeljnih ljudskih prava  zajamčenih Ustavom BiH  i međunarodnim konvencijama, te da su slobodni mediji jedan od glavnih stupova demokratskog društva, najošrije osuđujemo okrestrirane napade na novinare u BiH koji su kulminirali javnim linčom prema Zoranu Krešiću, novinaru i jednom od kandidata za člana Upravnog vijeća Radio-televizije Federacije BiH. Napadi kojima se Krešiću osporavaju pravo na slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova te izvlačenjem iz konteksta njegovih ranijih izjava, vrši pritisak na ionako najmalobrojnije hrvatske novinare u BiH, vidimo isključivo kao pokušaj zaustavljanja procedure imenovanja članova Upravnog vijeća kao jednom od prvih koraka ka vraćanju ovog javnog RTV sustava u  okvire zakonskog djelovanja i rada", navode predstavnici HDZ-a.

Posebno ih, kako dodaju, žalosti činjenica da su se "okrestriranim napadima na Krešića pridružili i neki međunarodni predstavnici u čijim je zemljama ovakav slučaj pritisaka na novinare kao i na slobodu mišljenja i govora nedopustiv".

"U Federaciji BiH na sceni je upravo obrnut proces. Umjesto da se RTV Federacije BiH vrati u zakonske okvire rada te postane javni servis u službi svih stanovnika Federacije BiH, a ne samo politika međunacionalne mržnje i nepovjerenja kojima je godinama u službi, napadima na pojedince zaustavlja se svaki pokušaj uvođenja reda u rad javnog RTV sustava u Federaciji BiH kao i preispitivanja odgovornosti za godine nezakonitog i neprofesionalnog rada. Oni koji te procese napadima na pojedince, u ovom slučaju i na slobodu govora i medija, pokušavaju zaustaviti, koče napredak ove zemlje i demokratizaciju društva kojeg nema bez slobodnih medija i prava svakog pojedinca na vlastito mišljenje i stav", navode izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Podsjećamo, američka ambasada u BiH nedavno je osudila Krešićev "sramni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar Euro – Atlantskih institucija".

Vezani članak Ambasada SAD-a protiv Zorana Krešića u UO FTV-a: “Pozivi za vraćanje Herceg-Bosne su opasni"

Također, Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je Federalnoj upravi policije prijavu protiv ovog mostarskog novinara zbog njegovih izjava kojima poziva na vraćanje tzv. Herceg-Bosne i izražava očekivanja za "rušenje Federacije Bosne i Hercegovine".