Gradsko vijeće Tuzla traži ravnopravnost u raspodjeli prihoda
Foto: Tuzlanski.ba

Počev od 2007. godine, Gradsko vijeće Tuzla (ranije Općinsko vijeće), dostavljalo je kontinuirano Parlamentu i Vladi Federacije inicijative i urgencije za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ali prijedlozi i inicijative Gradskog vijeća, nisu nikada uzeti u obzir.

Navedena aktivnost je intenzivirana tokom 2014. godine, tokom koje je Vijeće insistiralo na usvajanju izmjena navedenog zakonskog dokumenta, a naše posljednje urgencije proslijeđene su po osnovu zaključaka sa 4. redovne sjednice od 29.12.2014. godine i 5. sjednice od 14.01.2014. godine, navodi se u saopćenju.

Vijeće je kontinuirano tražilo da se inicijativa za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda usvoji i navedeni Zakon izmijeni, sve sa ciljem obezbjeđenja ravnopravnosti građana u raspodjeli javnih prihoda i obezbjeđenja više sredstava za Grad Tuzlu.

''Zatražili smo od Vlade i Parlamenta Federacije BiH, da što prije uzmu u razmatranje inicijativu Gradskog vijeća Tuzla i usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve građane, organe i institucije da se pridruže aktivnostima Gradskog vijeća Grada Tuzle. U navedene aktivnosti uključit ćemo i Savez općina i gradova Federacije BiH, stoji u saopćenju.

Inicijativu su uputili: predsjedavajući GV Tuzla Jozo Nišandžić, zamjenica predsjedavajućeg Nada Mladina, te predstavnici svih Klubova vijećnika  i to Azra Gazibegović (SDP), Sabahudin Imamović (SDA), Elvir Kasumović (SBB), Nedžad Malikić (NSRzB), Mirnes Ajanović (BOSS), Ivica Kovačević (HDZ BiH), Mensur Alić (Tuzlanska alternativa),Adnan Sijerčić (Stranka za BiH), kao i samostalni vijećnik Enes Huseinagić.

(Tuzlanski.ba)