Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je u medijima objavljen tekst o uklanjanju transparenta sa mosta Pasarela u Tuzli s natpisom "Oprostiti nećemo! 11.07.'95." u kojem se navodi da je transparent uklonila policija, a po usmenom nalogu inspektora iz Gradske uprave Tuzla, danas je uslijedila reakcija glavnog inspektora Ademira Ahmetovića.

Podsjetimo, na Plavom mostu u Tuzli 11. jula ove godine postavljen je transparent u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, međutim on uklonjen na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Odmah nakon ovog čina pojavile informacije da su to učinili službenici Policijske uprave Tuzla, međutim nakon brojih upita od strane novinara iz Uprave policije nije stigao odgovor.

Međutim, odgovor na pitanje ko je uklonio transparent, putem svoje inicijative dobio je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević na posljednjoj sjednici koja je održana u ponedjeljak. Kako je navedeno u odgovoru direktora Uprave policije TK Safeta Ibrahimovića, spomenuti transparent su uklonili tuzlanski policajci.

Ibrahimović u svom odgovoru piše da je Uprava policije nadležna za unutrašnju kontrolu, odmah po saznanju za spomenuti događaj, izvršila preliminarne provjere, a utvrđeno je da su policijski službenici Policijske stanice Centar, vršeći redovni obilazak u ulici Zmaja od Bosne, na mostu Pasarela uočili transparent dimenzija 100×80 centimetara, s natpisom “Oprostiti nećemo! 11.07.’95.”, koji su postavile nepoznate osobe.

S obzirom na to da je transparent bio postavljen na pješačkom mostu iznad saobraćajnice, Ibrahimović dalje pojašnjava da su o navedenom putem telefona obaviješteni glavni inspektor za inspekcijske poslove Grada Tuzla i građevinski inspektor u inspekcijskim službama Grada Tuzla, koji su nadležni za postupanje.

'Nakon što su obaviješteni o svim činjenicama, oni su izjavili policijskim službenicima da se transparenti ne mogu postavljati na opisanom mjestu jer je to suprotno važećim zakonskim odredbama, ali da nemaju dežurne uposlenike, jer se radilo o neradnom danu, danu vikenda, zbog čega su od policijskih službenika tražili da uklone transparent i dostave ga u nadležnu gradsku službu na nadležnost i daljnje postupanje', piše direktor Uprave policije TK u svom odgovoru.

Glavni inspektor Ademir Ahmetović u svom reagiranju navodi da je u medijima iznesen niz neistina na račun Grada Tuzle.

'Gradska inspekcija i Gradska uprava Tuzle, nemaju ništa sa uklanjanjem transparenta posvećenog Srebrenici. Apsolutno je netačno da su službenici Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle dali nalog da se 11.07.2020. godine ukloni transparent sa Plavog mosta u Tuzli, koji je bio posvećen sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, na kojem je pisalo: "Oprostiti nećemo! 11.07.'95." Transparent su skinuli pripadnici MUP-a TK, dana 11.7.2020. godine, na osnovu naloga svog rukovodioca smjene Bajrić Sulejmana, kako je to i navedeno u službenoj zabilješci koju su tog dana sačinili postupajući policajci i koja je Službi za inspekcije Grada Tuzle dostavljena nekoliko dana poslije, 17.7.2020.' - navodi Ahmetović.

On dalje dodaje da je 11.7. 2020. godine, nakon što je policija transparent uklonila, o tome je obavijestila dežurnog radnika Službe za inspekcijske poslove, koji je sa dežurnim komunalnim inspektorom otišao na lice mjesta da provjeri tu informaciju i ustanovio da na Plavom mostu nema transparenta.

'Dakle, nije tačna ni informacija da tog dana nije bilo dežurnih uposlenika Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle. Nakon što je po nalogu svog službenika uklonila transparent 11.7.2020., policija tek 13.7.2020. godine, o tome telefonom obavještava i mene kao glavnog inspektora. Sugerisao sam da o tome sačine službenu zabilješku. Šest dana od kada su policajci skinuli transparent bez pismenog, a pogotovo usmenog naloga Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle, tj. 17.7.2020. godine, od strane komandira Policijske stanice Centar, Službi za inspekcije dostavljena je službena zabilješku sačinjena od patrole policije koja je transparent skinula, kao i skinuti transparent upakovan u papirnu vrećicu' - potcrtava u svom reagiranju Ahmetović.

Gradska inspekcija je, dodaje se dalje u reagiranju, ne otvarajući papirnu vrećicu, transparent odmah vratila, uz obrazloženje da Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzle nije izdala nikakav upravni akt, niti poduzela bilo kakve radnje na uklanjanju transparenta, te da, s obzirom da je policija uklonila transparent, isti vraća policiji na nadležno postupanje.

'Dakle, Gradska inspekcija i Gradska uprava, zaista nemaju ništa sa uklanjanjem transparenta sa Plavoga mosta. O svemu navedenom posjedujemo pisane dokaze, dopise i službene zabilješke' - navodi se u reagiranju glavnog inspektora Ahmetovića.