Trenutno se odmara i sprema za sutrašnji dan, gdje će put nastaviti prema gradu Skadaru u Albaniji.

Foto: Anadolu Agency

Faruk Suljović, 22-godišnji student iz Sarajeva, koji je u nedjelju krenuo iz Sarajeva na krajnje zahtjevni triatlon do grčkog Olimpa s ciljem prikupljanja novca za teško oboljele građane, ističe da je dosadašnji put protekao vrlo dobro i bez problema.

"Prva dionica Sarajevo - Foča prošla je u najboljem redu. Iz Sarajeva su me ispratili trkači Mahir Mujić i Senid Balić koji su sa mnom istrčali prvih 20 kilometara ove dionice. Nakon toga smo se pozdravili i ja sam napravio kratku pauzu, gdje sam nakon toga nastavio biciklirati do grada Foče. Najveći izazovi na ovoj dionici su bili planinski prevoj Rogoj koji se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine, te visoke temperature koje su tog dana zadesile Sarajevo. Ali ipak uz sve izazove sam uspješno stigao na ciljanu destinaciju prvog dana. Ukupno sam biciklirao 52 kilometra tog dana", kazao je Suljović.

Drugog dana ga je dočekala vjerovatno najteža dionica na ovom poduhvatu.

"Naime radi se o dionici dugačkoj 100 kilometara od grada Foče do grada Nikšića. Prvih 20 kilometara do graničnog prelaza Hum sam trčao, te nakon prelaska granice sam se prebacio na biciklo koje sam vozio 80 kilometara. Ova dionica je tražila izuzetno velike fizičke i mentalne napore, jer su 70 kilometara ove dionice činili usponi. Početak dionice je bio sa 400 metara nadmorske visine, te je uspon završio tek na 1.200 metara nadmorske visine, zatim je nakon toga uslijedilo spuštanje do grada Nikšića koji se nalazi na 647 metara nadmorske visine.

Ono što je još učinilo ovu dionicu nezaboravnom jeste 65 tunela, te prelijepi prizori prirode od kojih zastaje dah. Moram reći da sam prilikom prelaska ove dionice vodio najveću bitku sa samim sobom, ali me je do Nikšića vodila jedna misao, a to je da ovime što radim činim dobro za nekoga kome je to potrebno i da svaki moj korak, okretaj pedala i zaveslaj vode ka spasu nečijeg života. Ova dionica je trajala nešto više od šest sati", rekao je ovaj Sarajlija.

Nakon vrlo malo vremena za odmor, trećeg dana je uslijedila dionica od grada Nikšića do glavnog grada Crne Gore, Podgorice koja je ukupno iznosila 45 kilometara.

"Ova dionica mi je došla kao nagrada za jučerašnje napore, jer me je reljef ovog terena nagradio tako da sam 20 kilometara uživao trčeći blagom nizbrdicom, te nakon kratke pauze isto tako sam uživao u brzoj vožnji biciklom koja je iznosila 25 kilometara. Ovaj dan ću pamtiti kao najlakši dan na ovoj humanitarnoj misiji, jer mi je za ovu dionicu trebalo svega 2 sata i 30 minuta. U Podgoricu sam stigao u 9 sati ujutro", dodao je.

Vezani članak Faruk Suljović startao humanitarni triatlon od Sarajeva do grčkog Olimpa

Trenutno se odmara i sprema za sutrašnji dan, gdje će put nastaviti prema gradu Skadaru u Albaniji čija udaljenost od Podgorice iznosi 55 kilometara.

"Ovom prilikom želim da se zahvalim bosanskohercegovačkoj javnosti na dosadašnjoj ogromnoj podršci koju mi pružaju. Ali također želim da ih napomenem da nastavljaju donirati novčana sredstva onima kojima je to najpotrebnije. Novac mogu donirati pozivom na broj 17021, putem web kampanje, kao i uplatom na žiro račune Udruženja Pomozi.ba koje mogu pronaći na Facebook objavi humanitarni triatlon Sarajevo - Olimp", kazao je Suljović.