Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, Amel Jašarević osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za ubistvo Mehmeda Ramića. 

Dvadeset godina zatvora Amelu Jašareviću zbog ubistva Mehmeda Ramića
Foto: Arhiva

Amel Jašarević je 2021. godine na jednoj od glavnih saobraćajnica u Sarajevu pucao u vozilo kojim je upravljao Mehmed Ramić koji je, usljed zadobijenih povreda preminuo. Za ovo krivično djelo Jašarević je dobio kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Osim Jašarevića, osuđeni su i Edvin Imamović na tri godine i Igor Zuko na kaznu zatvora od dvije godine.

Oni su, prema prvostepenoj presudi, krivi po svim tačkama optužnice. Amel Jašarević teretio se za krivično djelo "Ubistvo", dok su Edvin Imamović i Igor Zuko bili optuženi za pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

Za ubistvo Mehmeda Ramića osumnjičen je i Adel Kabaš koji se nalazi u bjekstvu i nedostupan je bh. pravosuđu, a protiv njega otvoren je zaseban predmet.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Jašarević se tereti da je 12. decembra 2021. godine, oko 21 sat i 15 minuta, na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i putničkih motornih vozila, iz motornog vozila Golf VII, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu Peugeota, kojim je u tom trenutku upravljao Ramić Mehmed.

Nakon toga je i Adel Kabaš, koji se nalazio u Golfu, kojim je upravljao Edvin Imamović, ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, kojem su tom prilikom nanijeli tjelesne povrede uslijed kojih je preminuo.

Edvin Imamović se tereti da je 12.12.2021. godine, znajući za prethodni sukob Kabaša s Ramićem, upravljao Golfom, kada je sa mjesta suvozača Kabaš upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, nakon čega je napustio mjesto događaja i odvezao Kabaša u pravcu Lukavice.

Igor Zuko se tereti da je u navedeno vrijeme izašao iz Golfa, kojim je upravljao Jašarević, te sa trotoara ulice posmatrao kako Jašarević i Kabaš ispaljuju više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, nakon čega je pomogao Kabašu da postane nedostupan organima gonjenja, na način da je motornim vozilom koje je koristio neposredno poslije izvršenog krivičnog djela marke VW model Passat istog prevezao od Lukavice prema Bileći.

Jašarević i Kabaš su osumnjičeni i za krivično djelo neovlaštene nabavke i držanja opojnih sredstava, a u u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi preradom i stavljanjem u promet opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo, kao i veću količinu vatrenog oružja.