Redovni saobraćaj na poddionici Počitelj - Zvirovići i mostu Hercegovina otvara se danas u 12 sati, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Foto: Anadolu Agency

Podsjetimo da je ovaj most sinoć otvoren uz svečanost i vatromet u prisustvu brojnih domaćih i stranih zvaničnika.Uz tunel Prenj, most "Hercegovina" predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata u sklopu izgradnje Koridora 5C kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. juna 2019. godine, a podijeljen je u 2 LOT-a. Prvi LOT je obuhvatao dio trase do Mosta Hercegovina i od Mosta Hercegovina do petlje Zvirovići i izgradili su je Kinezi.

Drugi LOT obuhvatao je gradnju grandioznog mosta Hercegovina čiju su izgradnju u konzorciju izgradili Azvirt te kineske kompanije Sinohydro i Powerchina.

U sklopu poddionice Počitelj - Zvirovići izgrađeni su petlja Počitelj, tunel Počitelj, tri vijadukta i otvorena trasa kao i veliki most Hercegovina.

[related]976887[/related]

Poddionica Počitelj - Zvirovići povezuje se na ranije završenu dionicu Međugorje - Bijača dužine deset kilometara. Autocesta od Međugorja do Bijače spaja se s hrvatskom autocestom Dalmatinom.

Kada je riječ o samim radovima na mostu, prvi sloj asfalta postavljen je početkom augusta, a nakon toga uslijedilo je i "šminkanje" mosta, odnosno stavljanje završnog sloja asfalta te radovi na preostalim dijelovima mosta.