Foto: Tuzlanski.ba

Crveni križ grada Tuzla djeluje u službi humanosti još od davne 1912. godine dok se od 2013. godine veoma uspješno realizuje program pomoći i njege u kući.

Svoje humanitarne ciljeve i zadatke Crveni križ grada Tuzla obavlja sa ukupno 26 zaposlenika od čega je 18 stručno obučenih osoba za njegu i pomoć u kući.

Svoje aktivnosti u dvije smjene mogu da obavljaju na području svih Mjesnih zajednica u Tuzli. U oktobru mjesecu će biti obilježeno devet punih godina rada i djelovanja od pokretanja projekta pomoći i njege u kući.

Kako si istakli iz ove humanitarne organizacije u posljednje vrijeme nastala je velika potreba za njegovateljima. U prosjeku mjesečno ekipa Crvenog križa Tuzla obilazi oko 150 svojih članova svih sedam dana u sedmici ukoliko za to ima potrebe i do tri dneve posjete.

Korisnici programa Crvenog križa grada Tuzla mogu postati svi oni koji su u određenom stanju određene potrebe.

"Nakon što zaprimimo poziv i odemo na lice mjesta naš tim vrši procjenu šta je to što je potencijalnim korisnicima potrebno, a da to spada u našu nadležnost. Naš angažman je zaista od velike pomoći pogotovo osobama koje žive same, a skoro da ne napuštaju svoje domove. Medicinska njega, individualna njega, društvena pomoć i pomoć u kući se samo neke od kategorija našeg programa. Osim naših redovnih aktivnosti redovno sprovodimo i niz drugih aktivnosti. Osnovna zadaća Crvenog križa je uvijek i u svim prilikama spriječiti ljudsku patnju, što znači pružiti pomoć onima kojima je potrebno u prevazilaženju teškoća izazvanih različitim uzrocima" - kazala je Jasmina Musić, odgovorna sestra na Programu njege i pomoći u kući Crvenog križa grada Tuzle.