Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je akreditivno pismo ambasadorice Češke Republike u BiH Jane K. Lolić Šindelkové.

Bećirović primio akreditivno pismo ambasadorice Češke Republike u BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Na ceremoniji predaje akreditivnog pisma konstantovano je da su bilateralni odnosi dvije države tradicionalno prijateljski i dobri. Iskazan je obostrani interes za dalje jačanje i kontinuirani razvoj bilateralne i multilateralne saradnje. Poseban akcent je stavljen na unapređenje ekonomske saradnje i na intenziviranje već dobre saradnje u oblasti odbrane, turizma i obrazovanja, te drugim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjedavajući Bećirović je zahvalio za projekte koje je Češka Republika prethodnih godina realizirala u Bosni i Hercegovini putem programa razvojne saradnje.

Govoreći o aktivnostima na ispunjenju strateških vanjskopolitičkih ciljeva države, Bećirović je istaknuo da BiH ostaje posvećena putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u. U tom kontekstu je izjavio da su državni organi Bosne i Hercegovine dužni provoditi jednoglasno utvrđene zakone i strategije BiH.

Bećirović je zahvalio Češkoj Republici zbog glasanja u Generalnoj skupštini UN-a za Rezoluciju kojom se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. ističući važnost te rezolucije za budućnost Bosne i Hercegovine i svijeta.

Novoimenovana ambasadorica Šindelková je ponovila da Češka Republika ostaje privržena razvoju i jačanju ukupnih odnosa s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom. Istaknula je da će svoj mandat posvetiti produbljivanju svih vidova saradnje, te jačanju ukupnih veza dvije prijateljske zemlje.

Na kraju razgovora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanoj ambasadorici Češke Republike u BiH Jani K. Lolić Šinedelkovoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.