Amra Silajdžić-Džeko prva ambasadorica Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka“
Foto: Tuzlanski.ba

Amra Silajdžić-Džeko prva je ambasadorica Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”. Ona je i ranije podržavala rad Udruženja, javlja Anadolu Agency (AA).

Identitet prvog ambasadora je do samog dana predstavljanja bio nepoznat.

Vidno emocionalno potresena i sa suzama u očima Amra se obratila prisutnima.

“Ponosna sam i čast mi je što su me roditelji heroja izabrali da budem njihov glas koji će raditi za dobrobit ove djece, glas koji će se čuti sto dalje i što duže”, rekla je Silajdžić-Džeko.

Podsjetila je kako Roditeljska kuća ima nekoliko projekata, a jedan od njih je ”Moja kosa, tvoja kosa“, na koji se odazvao veliki broj ljudi.

“Puno se priča o negativnim stvarima, politici, a malo o tome da ima veliki broj ljudi koji hoće da pomognu. Sigurna sam da ćemo zajedno ostvariti velike stvari”, dodala je.

Ambasador će se zalagati za dobrobit i bolji položaj djece oboljele od raka i njihovih najbližih u društvenoj zajednici, u skladu sa misijom i vizijom Udruženja. Svojim utjecajem će širiti svijest o dječjem raku kao oboljenju, te promicati i zagovarati činjenicu da je rak kod djece izlječiv.

”Kao prva ambasadorica ‘Srca za djecu’, Amra Silajdžić-Džeko će širiti vrijednosti projekta ‘Roditeljska kuća’ i ‘Moja kosa tvoja kosa’ u bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti te inspirisati ljude širom BiH i svijeta da promovišu i doprinesu misiji i viziji Udruženja”, saopćeno je iz Udruženja ”Srce za djecu“.

Prisutnima se obratio direktor Udruženja Fikret Kubat.

“U skladu sa misijom i vizijom Udruženja, te sa samim njegovim rastom odlučili smo se i na ovaj korak, da izaberemo ambasadora među javnim ličnostima koji će se zalagati za dobrobit Udruženja i djece oboljele od raka”, rekao je Kubat.

Predstavljanju ambasadorice prisusvovale su i Atifa Buldić-Bešić, majka djevojčice koja je liječena, Ajla Beganović, djevojka koje se trenutno liječi i korisnica je perike napravljene u okviru projekta “Moja kosa tvoja kosa”, te Ajla Nizić, mlada djevojka koja je liječena u djetinjstvu od raka, a sada je član mreže mladih izliječenih od raka Udruženja – MladiCe.

“Nekako uvijek osjetim potrebu da kažem nešto o tom dijelu našeg životnog puta. Ne mogu zaobići neke osnovne činjenice, kao što su npr. hrabrost i herojstvo moje kćeri, volja i snaga moje porodice, te uticaj Udruženja na poimanje naše dijagnoze i na cijeli proces koji prolazimo”, rekla je Atifa Buldić-Bešić.

Dodala je kako su ona i kćerka bili korisnici Roditeljske kuće i tu su boravile sedam mjeseci.

”Uvijek se rado vraćamo ovdje, što vam može biti malo čudno s obzirom na okolnosti pod kojima smo došli ovdje. To je zato što je što smo svoje najljepše dane, između onih najružnijih koje nosi ova bolest, proveli i doživjeli upravo ovdje. Ovo je jedino mjesto gdje se naša kćerka smijala, igrala, trčala. Ovo mjesto je naš drugi dom”, istakla je Buldić-Bešić.

Prisutnima se obratila i djevojka koja je u četvrtoj godini života liječena od raka, Ajla Nizić.

“Kao član MladiCa – mreže mladih izliječenih od raka Udruženja želim samo reći da smo mi tu da rušimo sve predrasude koje dolaze s rakom, da pokažemo društvu da rak nije bauk, da je izlječiv. Ja sam jedan od primjera kako je to moguće i kako se život nakon raka nastavlja sa svim svojim radostima koje nosi”, rekla je Nizić. (Anadolija)