Nakon okončanog postupka registracije u skladu s Pravilnikom o sistemima kvalitete za prehrambene proizvode, četiri tradicionalna bosanskohercegovačka proizvoda upisana su u Registar oznaka porijekla i oznaka zemljopisnog porijekla u Bosni i Hercegovini, koji vodi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Agencija za sigurnost hrane zaštitila četiri tradicionalna bh. proizvoda
Foto: Ilustracija

“Hercegovački ćupter”, “Semberski kupus” i “Fojnički krompir” registrovani su oznakom zemljopisnog porijekla, dok je “Repovački sir” registrovan oznakom porijekla. Rješenja o registraciji ovih proizvoda objavljena su u “Službenom glasniku BiH”, broj 58/24.

Hercegovački ćupter je trajni prehrambeni proizvod, odnosno tradicionalna hercegovačka slastica – slatkiš, Semberski kupus dvogodišnja je zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća, Fojnički krompir su krtole krompira (lat. Solanum tuberosum L) namijenjene za ishranu ljudi, proizvedene na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi unutar administrativnih granica općine Fojnica, a Repovački sir je bijeli salamurni, punomasni sir koji se proizvodi od punomasnog ovčijeg mlijeka ili mješavine ovčijeg i kravljeg mlijeka gdje udio kravljeg mlijeka ne smije prelaziti 20%.

Iz Agencije podsjećaju kako je uključujući ova četiri proizvoda, ukupno 12 proizvoda u Bosni i Hercegovini trenutačno registrirano oznakom porijekla, oznakom zemljopisnog porijekla i oznakom zagarantovano tradicionalnog specijaliteta.

Prehrambeni proizvodi koji su registrovani jednom od navedenih oznaka na tržištu spadaju u proizvode više cjenovne kategorije, a registrirane oznake daju dodatnu vrijednost i prepoznatljivost zemljopisnom području iz kojeg potiču.

Registrirana oznaka zaštićena je od bilo kakve izravne ili neizravne komercijalne uporabe za prehrambene proizvode koji nisu obuhvaćeni registracijom, dodaju iz Agencije.