Foto: Tuzlanski.ba

U Fajtovcima kod Sanskog Mosta jučer je skromnom svečanošću, polaganjem cvijeća na mezar uz džamiju, posjetom porodici, časom historije o temi „Lik i djelo generala Alagića“ te tevhidom obilježena 12. godišnjica od smrti Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Osim predstavnika lokalnih i kantonalnih vlasti te gostiju iz Srednjobosanskog kantona, gdje je veliki komandant uspješno ratovao, s nivoa FBiH i BiH nije došao niko! U Fajtovcima su, kao i svake godine do sada, bili general u penziji Fikret Ćuskić i Remzija Šiljak, operativac generala Alagića tokom rata.

10_godina_od_smrti_generala_Alagica_6- Moj komandant imao je sjajne vojničke vrline i karakter, vizionarstvo, ustrajnost i ponos. Ljude, kad presele, pamtimo po djelima, a iza njega su ostale briljantne vojne operacije, osvajanje Vlašića, oslobađanje Kupresa, Donjeg Vakufa, brojne bitke na putu do oslobađanja Sanskog Mosta - kazao je Ćuskić.

Dodao je da mu je drago što su djeca došla na svečanost obilježavanja, što srednja Bosna ne zaboravlja Alagića, ali je primijetio da s nivoa BiH i Federacije niko nije došao, iako je doprinos rahmetli generala bosanski.

Nezvanično saznajemo da je Općina Sanski Most izdvojila 800 KM za obilježavanje 12. godišnjice smrti generala Alagića.

(Avaz)