Tjestenina je univerzalna hrana, ali uz nekoliko pravih koraka možete od nje napraviti pravu gurmansku poslasticu.

Kako brže pripremiti tjesteninu: Trikovi za uštedu vremena i električne energije
Foto: Pixabay - Ilustracija | Brži način pripreme tjestenine

Tjestenina je jedno od najpopularnijih i najbržih jela koje se priprema u mnogim domaćinstvima.

Osim što je jednostavna za pripremu, pruža bezbroj mogućnosti za različite kombinacije okusa i sastojaka. Ipak, postoje neki ključni koraci koji će osigurati da vaša tjestenina uvijek bude savršeno skuhana.

Iako je ovo jelo koje se najbrže spremi, ponekad sami sebi oduzmemo vrijeme potrebno za kuhanje. Kako smanjiti vrijeme pripreme?

Trik je u tome da se tjestenina i voda zajedno kuhaju. Većina ljudi, tjesteninu stavlja u ključalu vodu, međutim to je greška.

Tjestenina je najbolja kada je pustimo da se zagrije istovremeno sa vodom.

Poznati kuhari savjetuju da se tjestenina stavi u hladnu vodu u odgovarajuću duboku šerpu te da sačekate da prokuha. 

Kada procijenite da je tjestenina ''al dente'' skinite je sa vatre i spremite po svom ukusu.

Na ovaj način trošite manje vremena i električne enregije.