Univerzitet u Tuzli bogatiji za zlato i srebro na EP u borilačkim sportovima
Foto: Tuzlanski.ba

Evropsko univerzitetsko prvenstvo u borilačkim sportovima održalo u Zagrebu u periodu od 30.07. do 04.08.2019. godine i okupilo je 1.300 takmičara, 404 univerziteta iz 36 evropskih država iz četiri borilačka sporta: karatea, taekwondoa, judoa i kick-boxa.

Univerzitet u Tuzli, u pratnji trenera dr. sc. Željka Zombre, predstavili su četiri takmičara u karateu: Mensur Đozić (Fakultet za tjelesni odgoj i sport i KBS ORKKA Lukavac), Benjamin Nurkić (Pravni fakultet i KK Winner Tuzla), Lejla Bašić (Fakultet elektrotehnike i KBS Tuzla) i Miralem Bakić (Ekonomski fakultet i KK Winner Tuzla).

Univerzitet u Tuzli je bogatiji za jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

Mensur Đozić postao je evropski univerzitetski prvak u karateu, u kategoriji do 75 kilograma. On je u finalnom meču, rezultatom 5:2 slavio protiv odličnog makedonskog reprezentativca Petra Zaborskog, inače osvajača evropskih i svjetskih medalja.

Bronzanom medaljom okitio se Benjamin Nurkić koji je nakon slobodog prvog kola, do postolja stigao sa tri pobjede, nad predstavnicima Češke i dva domaća predstavnika Hrvatske, te jednim porazom od reprezentativca Turske.

U generalnom plasmanu država, Bosna i Hercegovina se nalazi na odličnom 3. mjestu iza domaćina Hrvatske i Italije. (Tuzlanski.ba)