Na 21. svjetskom prvenstvu planinara, u alpskom naselju Filzmoos u austrijskoj pokrajini Salzburg, bh. planinari okupljeni u zajedničkom timu 'Snaga Domovine' osvojili su prvo mjesto te zadržali titulu svjetskih prvaka i ove godine.

Consilium Bosniacum - Planinari bh. tima 'Snaga Domovine' ponovo svjetski prvaci
Foto: Fena | Bh. planinari zadržali titulu svjetskih prvaka

Oko 180 planinara tima 'Snaga Domovine', za tri dana takmičenja, prešli su ukupno 9268 kilometara. Time su oborili sopstveni rekord, od 9002 km postignut prošle godine u Abtenau, što im je bilo dovoljno za novu titulu.

Drugo mjesto osvojili su planinari austrijskog tima Wanderfreunde Traunstein-Salzkammergut, sa više od 2000 km zaostatka, dok je francuski tim Les Cigognes d'Alsace ostao na trećem mjestu.

Tim 'Snaga Domovine' sastavljen je od planinara iz šest planinarskih društava iz BiH i četiri  udruženja iz Austrije.

Uz domaćina Udruženje Kontakt BiH-Salzburg, iz Austrije su u timu još udruženja Forum Žena Mimoze iz Beča i Natur & Mi iz Linca te Savez bosansko-hercegovačkih udruženja u Austriji Consilium Bosniacum.

"A iz BiH su Snagu Domovine pojačali planinari PSD Zlatni Ljiljani iz Sarajeva, PD Krajina iz Cazina, SPD Mulež i PED Kanjon iz Sanskog Mosta, PD Ključ i PD Mrakovica iz Kozarca. To je četvrto učešće tima Snaga Domovine na svjetskim prvenstvima i dosad su osvajali po jednom četvrto i drugo mjesto, dok su na posljednja dva prvenstva bili prvi. Posebno simpatično na ovome prvenstvu bilo je to što je, pet najmlađih članovi tima, preuzelo pehare i diplome", navodi Consilium Bosniacum.