Trci za život na stadionu Tušanj će se pridružiti Elvir Laković Laka
Foto: Tuzlanski.ba

Organizacija Save the Children drugu godinu uzastopno organizira svjetski maraton pod nazivom Trka za život (Race for Survival ).

Race for SurvivalRadi se o simultanoj štafetnoj trci koja se ove godine održava u 67 zemalja svijeta. Na ovom globalnom sportskom događaju učestvovat će preko 50.000 djece uzrasta 11-13 godina, koja u svakoj zemlji učesnici, na isti dan, trče ukupnu dužinu maratona (42.195m) sa željom da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije nego što napuni 5 godina. Naime, svakih pet sekundi u svijetu jedno dijete umre od bolesti koje se mogu spriječiti.

Save the Children će bosanko-hercegovačku Trku za život održati u Tuzli na stadionu "Tušanj ", 23. oktobra sa početkom u 10:30h. U maratonu će učestvovati djeca iz tuzlanskih osnovnih škola i nevladine organizacije „Zemlja djece" Naime, ukupno vrijeme u kojem će se istrčati predviđena dužina će se porediti sa postignutim vremenom u ostalim zemljama, te će se proglasiti najbolji tim na svjetskom nivou. Rezultati ne webu se objavljuju nakon svakih 6 pretrčanih kilometara. Kako bi se podstakao takmičarski duh, zadati cilj jeste da se obori svjetski rekord u maratonu, koji drži Patrick Makau iz Kenije, koji je i promoter ove trke u svojoj zemlji.

Veliki broj predstavnika vlasti i poznatih ličnosti iz cijelog svijeta učestvuje u trkama u svojim matičnim zemljama. Osim javnih ličnosti, predviđeno je i prisustvo visokih kantonalnih zvaničnik. Tako će u Bosni i Hercegovini svoju podršku trci dati Jasmin Imamović načelnik Tuzle; Adem Šehidić ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK; Nermina Hadžigrahić ministrica zdravstva TK.

U Bosni i Hercegovini trci za život će se i ove godine pridružiti muzičar Elvir Laković Laka.

Osim globalnog cilja, trka ima i svoju lokalnu dimenziju. Naime, u Bosni i Hercegovini trka ima za cilj da skrene pažnju na vidljiv i konstantan trend rasta broja djece koja imaju status siromašnih i evidentan porast korisnika socijalne pomoći. Najugroženija kategorija su socijalno isključena djeca, najčešće nevidljiva u sistemu zaštite.