Sa zlatnom medaljom oko vrata, plivačica Irmela Peranović vratila se u BiH (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sportisti Specijalne olimpijade u BiH vratili su se danas sa Evropskih olimpijskih igara, te sa sobom donijeli i osam medalja, i to tri zlatne, tri srebrene i dvije bronzane. Ekipa Federalne televizije, pored porodica, jedina je dočekala mlade nade na aerodromu. 

Sa zlatnom medaljom oko vrata, plivačica Irmela Peranović vratila se u Sarajevo. Sretna je i zadovoljna postignutim uspjehom. Plivač Zlatan Horo u Belgiji je osvojio srebrenu medalju. Osim njih, medaljama su se okitili i Kristina Klačar, Admir Ašćerić, Mersad Redžić, Nihad Buljubašić, Damir Rimac i Irma Juhić. Bez medalje je ostao Miro Vasić, ali to ne umanjuje njegov uspjeh. U Belgiji je plivao svoje najbolje vrijeme.

Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade, ističe kako "osam medalja govori o kvaliteti ove djece, ali da se odnos prema njima stavlja u drugi plan" - bh. tim jedva je skupio novac za ovo takmičenje.

Sportisti s poteškoćama u razvoju neće odmarati. U narednim danima počinju pripreme za ljetne olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine u Los Angelesu.

Priznanja koja su ovi sportisti zaslužili na Evropskim olimpijskim igrama za njih su mnogo više od medalje. Za nas, bh. društvo, ali i odgovorne za lošu ili nikakvu brigu za djecu s poteškoćama, trebaju biti opomena da se moramo uključiti i omogućiti ovoj djeci sve ono što im UN-ova konvencija zakonom propisuje, pa čak i više. (Federalna.ba)