Foto: Tuzlanski.ba

Adam Savić svojevremeno nosio je dres i tuzlanske Sloboda Solane...

adam-spanija

Dvadesetsedmogodišnji rukometni golman Adam Savić, nakon nekoliko uspješnih sezona u dresu RK „Goražde" sa kojim je prošle godine osvojio i Kup BiH, sezonu će najvjerovatnije nastaviti u najjačoj španskoj ASOBAL ligi.

Za usluge ponajboljeg golmana Premijer lige BiH poslijednjih nekoliko godina, zainteresovan je novi španski prvoligaš „Juanfersa Grupo Fegar", iz grada Hihona (Gijon). Iako nam Savić, osim da ide na probu u ovaj klub nije želio ništa potvrditi, ali ni demantovati.

-Preko slovenačkog rukometnog menadžera Mateja Burgera pronašao sam ovaj angažman. Poslao sam video snimke svojih utakmica u ovaj španski klub, odakle sam dobio pozitivne informacije.

Zadovoljni su onim što su vidjeli. Nadam se najboljem i očekujem potpisivanje ugogova nakon što prođem i posljednje ljekarske preglede u Španiji-kazao je za Dnevni avaz, Savić.

adam-asobaaal

Savića je u ovaj klub preporučio naš rukometaš Adnan Čakić, koji će od ove sezone također nastupati za klub iz Hihona. Da je riječ o ozbiljnoj ponudi i sve izvijesnijem angažmanu našeg internacionalca potvrdili su i brojni španski meidji, među kojima je i internet portal uglednog sportskog lista „Marca".

-Adam Savić, 192 cm i 92 kilograma, posljednju sezonu igrao je u RK Goražde u svojoj zemlji, gdje se smatra jednim od najboljih golmana u ligi. Savić je na međunarodnoj sceni igrao već kao juniorski reprezentativac svoje zemlje, te je također sudjelovao u europskim natjecanjima. Kao igrač RK Konjuh, u EHF kupu u sezoni 2008./2009. bio suočen sa rukometašima Valjadolida-piše španski portal „elcomercio.es", navodeći da će se Savić novom klubu na priupremama, gdje bi trebao i ozvaničiti ugovor, priključiti početkom avgusta.

adam-marca

Rukometnu karijeru Savić je počeo u nekadašnjem premijerligašu RK Banovići, odakle je kao perspektivan golman prešao u tuzlansku Slobodu. Nakog toga nekoliko uspješnih sezona branio je i za živinički RK „Konjuh", sa kojim je u dva navrata izlazi na evropsku scenu.

Bio je standardan juniorski reprezentativac BiH, a ubilježio je i par nastupa u A selekciji. Također, na mediteranskim igrama 2008. u Italiji bio je standardni golman naše reprezentacije.