Larica Cerić i Zvjezdan Misimović proglašeni su najboljim sportistima BiH u ovoj godini
Foto: Tuzlanski.ba

Džudašica Larica Cerić i nogometaš Zvjezdan Misimović proglašeni su najboljim sportašima Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, u izboru ''Nezavisnih novina'' i Radio televizije Bosne i Hercegovine.

larisa-miskePobjednicima su nagrade dodijeljene na večerašnjem tradicionalnom Izboru najboljeg sportaša BiH, održanom u Sarajevu, a kojeg već 13. godinu zaredom organiziraju "Nezavisne novine".

Misimović je ''krunu'' najboljeg zaslužio zahvaljujući uspjesima nogometne reprezentacije BiH, koja će se naredne godine naći u društvu najboljih reprezentacijasvijeta na Mundijalu u Brazilu.

Misimović je odnio titulu ispred Edina Džeke i atletičara Hamze Alića, a nagradu za najboljeg sportistu uručio mu je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Larisa Cerić je treći put izabrana za najbolju sportašicu. Prve dvije titule dobila je 2009. i 2010. godine, dok je u 2013. u džudo kategoriji preko 78 kilograma osvajala medalje na gotovo svim natjecanjima na kojima je nastupila.

Pored Cerić, u užoj konkurenciji bile su još skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

"Zahvaljujem se svima koji su me podržavali svih ovih godina. Ova nagrada svakako će mi biti podstrek i dodatni motiv za budućnost. Nadam se da ću svojim uspjesima opravdati ovo priznanje", rekla je Cerić kojoj je priznanje uručio predsjednik žirija Dragan Marković.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH, nagrade su dodijeljene u još deset kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, izbornik nogometne reprezentacije BiH, koja je izabrana najboljom ekipom u godini na izmaku.

Nagrada za fair-play ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH koji je na svjetskom prvenstvu za juniore u BiH reprezentaciji Konga ustupio opremu i pomogao oko vize i novca za prevoz do naše zemlje. Nagradu za razvoj sporta u BiH također je dobio Rukometni savez BiH, zbog odlične organizacije juniorskog SP-a.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po 12. put je proglašena najboljom ekipom u sportu za invalide zahvaljujući odbrani zlatne medalje na europskom prvenstvu, a član reprezentacije Safet Alibašić proglašen je najboljim sportašem u sportu za invalide.

Nagrade za životno djelo dobili su Boro Spasojević i posthumno Alojz Renić.

Bh. atletičar Hamza Alić, koji je na europskom prvenstvu u Švedsku osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle, ovogodišnji je dobitnik Nagrade publike. (Fena / Foto: Klix)